Nyheter

Kommunal säkerhet inför valet

Nyheter Marie Åkerblad är kommunens säkerhets- och beredskapssamordnare. Hon gästade kommunfullmäktige för att berätta om säkerheten inför höstens val.

Arkivfoto; Inför valet i höst höjs kommunala säkerheten

Enkäter har gått ut till valda ledamöter i nämnderna och det handlar om att öka kunskapen hos förtroendevalda samt att informera att det finns verktyg som kan användas om säkerhet.

– Att etablera en säkerhetskultur innebär bland annat att det finns råd och stöd för hur vi uppträder mot varandra och jag vill gärna att ni utser en ansvarig för säkerheten inom ert parti. Säkerhet under till exempel sammanträden kan vara att vi informerar om nödutgångar och någon som som är utsedd att ha övergripande uppsikt över mötet, börjar Marie Åkerblad berätta inför fullmäktigeledamöterna samtidigt som berättar att det skulle ta ungefär 3 minuter att utrymma en fullsatt sessionssal på Skillingehus.

Inför valet finns många orosmoment i riksmedia och även här i vår kommun.

– Vi kan inte utesluta att svenska valet utsätts för främmande makt. Bakgrunden är försöken att påverka valen, skapa enskilda ”troll” dels som enskilda i kommentarsfälten på sociala medier som söker framkalla känslomässiga svar. Påverkskampanjer för att försöka påverka politiska beslut finns och syftet med detta är att vi skulle ändra vårt beslutsfattande. Viktigt att man är medveten om att påverkan kan pågå, det gäller att vara källkritisk, avslutar Marie.

Hur skyddar våra politiker sig inför valet? I maj får alla ledamöter en utbildning om hot och våld innan fullmäktige startar.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *