Nyheter

Kommunala verksamheter kan komma att utmanas

Nyheter Enligt ett förslag till kommunfullmäktige ska viss kommunal verksamhet kunna utmanas av utomstående intressenter

Sedan en tid har det diskuterats om möjligheten för utomstående att kunna utmana kommunal verksamhet för att driva den i egen regi. Det var en av de ambitioner som femklövern presenterade efter valet 2018 och nu har man kommit fram till ett förslag som diskuterades i kommunstyrelsen i veckan. Där beslutades att föreslå kommunfullmäktige att Vaggeryds kommun inför utmaningsrätt och att kommunstyrelsen ges uppdraget att utforma riktlinjer och regelverk. Redan nu pekar man ut några förutsättningar:

  • All verksamhet får utmanas utom de kommunal bolagen
  • Myndighetsutövning, strategiska ledningsfunktioner samt verksamheter som enligt lag och förordning måste utföras av kommunen får inte utmanas.
  • Verksamhet som redan är konkurrensutsatt omfattas inte av utmaningsrätten, eftersom det ges möjlighet att lägga anbud när det enskilda uppdraget ska upphandlas på nytt.
  • Skolor undantas från utmaningsrätten eftersom Skolinspektionen beslutar om tillstånd att starta ny skola, varför befintliga skolor inte kan utmanas. Ulf Abrahamsson föreslog att även förskolor skulle undantas från utmaningsrätten, vilket bifölls av kommunstyrelsen
  • Om utmaningen leder till upphandling via LOU (lagen om offentlig upphandling), skall egen regi få delta.

Det som ligger närmast till hands för att kunna utmanas är främst verksamheter inom den sociala sektorn som till exempel äldreomsorg och hemtjänst. Men även kostverksamheten och områden inom teknik förvaltning som till exempel underhåll av lokaler med mera kan bli föremål för utmaning. När en utmaning lämnas in är det den aktuella nämnden som ska fatta beslut om utmaningen ska antas eller förkastas. Det ska tydligt framgå vad som utmanas, del av eller hela verksamheter, och den som utmanar ska kunna redogöra för sin förmåga att driva verksamheten som utmanas.

Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) menade dock att han ansåg att verksamhet inom förskoleområdet borde kunna utmanas och öppnade därför till debatt i den frågan, utöver helheten, till kommunfullmäktiges nästkommande sammanträde.

Taggar

Dela


1 reaktion på Kommunala verksamheter kan komma att utmanas

Varför annonserar man inte om tiderna på Movalla på Skillingaryd.nu? Det är ju där alla läser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *