Nyheter

Kommunalrådet svarar krögarna

Nyheter Gert Jonsson (M) svarar krögarna angående protestlistorna; "Restaurangen är hjärtat i framtidens boende Mejeriet!!!"

En frågeställning till restauratörerna i Skillingaryd blir, vad ska minst ett 50tal pensionärer/äldre kunna äta en god och vällagad lunch/middag tillsammans? Restaurangen ska också vara öppen 7 dagar i veckan hela året.

Hela tanken med mejeriet är att det ska vara en gemensam mötesplats. Vi får allt fler äldre, den stora ökningen sker några år in på 2020-talet. De allra flesta vill bo i ordinarie boenden så länge det är möjligt. Men att bara bo räcker inte, man måste också mötas. Att bli äldre i Vaggeryds kommun ska inte innebära en sämre livskvalité, den ska bli bättre.

Att äta god mat tillsammans är ett utmärkt sätt att mötas, att skapa kontakter och att tillsammans fortsätta med andra aktiviter som kommer att samordnas i mejeriet.

Finns utöver detta planer att via en liten buss kunna hämta upp äldre runt om vår kommun för att komma samman och äta god mat och delta i aktiviteter. (En sådan insats skulle kunna vara biståndsbedömd)

Ensamheten är ett av vår tids största gissel. Att inte få komma tillsammans med andra kan innebära mer medicinering, mer ensidig kost och i stort en sämre livskvalité. Vi ska kunna leva gott även när vi blir gamla!!!

Idag har kommunen restaurang i Jupiter för bland annat denna målgrupp. Jupiters restaurang med förproducerad kylmat lagad av skolan kommer att stängas när mejeriets restaurang öppnas.

Kommunen vill därför att någon privat restauratör driver mejeriets restaurang som också då ges möjlighet att i sin verksamhet att laga mat till mejeriets vård och omsorgsboendet 25 platser samt Sörgårdens framtida demensboende cirka 36 platser.

Sammantaget blir det ca 100 fler matgäster som kommunen vill att en privat restauratör ska laga god mat till. Detta är väl att vrida konkurrensen åt rätt håll från kommun till privat restauratör.

Vill tillägga att Skillingehus i dagsläget har ca 150 stycken tjänstemän/politiker varav väldigt många äter sin dagliga lunch på de olika restaurangerna i Skillingaryd.
Samma situation har inte restauratörerna i Vaggeryds tätort.

Vi vill gärna och ska samverka med restauratörerna i Skillingaryd, dialog pågår.

Men vi kan inte släppa vårt mål och syfte med den stora kompletta satsningen på framtidens boende i Skillingaryd.

Mejeriet är så mycket mer än ett boende. Det är en framtida mötesplats där restaurangen är en given och central del i satsningen.

Gert Jonsson
Kommunstyrelsens ordförande (M)

Gert svarar krögarna angående tanken bakom restaurangen på före detta mejeritomten

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *