Nyheter

Kommunalt vatten och avlopp vid Fängen och Sandsjön

Nyheter Den 25 mars beslutade länsstyrelsen i Jönköpings län att förelägga Vaggeryds kommun om att anordna allmän vatten- och avloppsanläggning för området Sandsjön-Fängen (Rastad-Åhult-Hokavägen).

– Detta är ett stort projekt som kommer att påverka många människor och är en stor investering för kommunen. Föreläggandet är helt nytt hos oss, så vi har bara hunnit titta på det. Det vi behöver göra nu är att bena ur det här. Vad behöver vi göra och när behöver vi göra det? I ett tidigt skede behöver vi ha ett första samråd med fastighetsägare och boende i området, men när länsstyrelsen sätter ner foten så här så är det tvingande. Vi får försöka göra det i en process så det går så bra och smidigt som möjligt. Samråd och information kommer att ske så snabbt det bara går när vi fått en sammanställning själva och har relevant information att gå ut med, berättar Jerry Karlsson (L), ordförande i tekniska nämnden.

– I grund och botten handlar det om miljön. Det finns många enskilda avlopp i området och för att minimera risker med utsläpp och föroreningar gör man det här för att trygga hanteringen. Miljömässigt är det ju rätt, men det är en påverkan för individen, säger Jerry Karlsson.

Även Linnesjön finns med på en lista om förslag för framtiden från länsstyrelsen.

– Det kan mycket väl bli även där i framtiden, men inte i detta beslutet. Vi har sagt till länsstyrelsen att vi måste få det här uppdelat för annars kan inte kommunen hantera det. 

Enligt föreläggandet ska den allmänna vatten- och avloppsanläggningen vara beslutad och tagen i drift senast den 1 juni 2026. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Kommunalt vatten och avlopp vid Fängen och Sandsjön

Är knappast en överraskning för tekniska nämnden , så här står det i beslutet från Länsstyrelsen

”Miljö- och byggnämnden inkom den 4 maj 2020 till Länsstyrelsen med en begäran om inrättande allmän vatten- och avloppsanläggning enligt 6 § lagen om allmänna vattentjänster. I begäran anger nämnden bland annat följande. Miljö- och byggnämnden i Vaggeryds kommun anser att det finns ett behov av en samlad lösning för vatten- och avloppsanordningar i nedan beskrivna områden.”

”Miljö- och byggnämnden begär därför att Länsstyrelsen utreder kommunens skyldighet att tillhandahålla allmänna vattentjänster enligt lagen om allmänna vattentjänster i nedan beskrivna områden.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *