Nyheter

Kommunen 50 år: Del 1 med sagan om Plätt och Knuss

Nyheter 2021 fyller Vaggeryds komun 50 år och det kommer vi att uppmärksamma med olika artiklar, lite nedslag bland gammalt men även nytt för 2021.

I första avsnittet presenterar vi Historieskrivarens krönika ur boken Vaggeryds kommun 1971–1991. Denna krönika liksom boken i övrigt är skriven av vår egen journalist Per Bunnstad.

Del 1 av 2

Det var en gång två byar som aldrig kunde hålla samman. De låg så nära varandra att de lika gärna kunde varit ett.

Familjen Plätt visste varken ut eller in och familjen Knuss hade det inte mycket bättre. Far i huset hos familjen Plätt visste att det enda barnet Vagge i längden inte kunde klara sig på den lilla lott de hade. Samma tankesätt var det lite längre söderut: Pappa Knuss tänkte på sin enda dotter, Inga. Hon skulle aldrig klara sig ensam i livet.

Självfallet hade det en eller annan gång dykt upp en tanke i båda pappornas huvud: Varför låter jag inte gifta bort mitt enda barn med grannens? Men för båda var tanken befängd.

Inte kan vi väl göra det; Samarbeta med vår värste fiende?

Nej, det är nog sista utvägen tänkte båda papporna, var för sig ovetande om vad den andre funderade på.

Men alla i Plätt och Knuss var inte lika principfasta: Vagge och Inga hade då och då kastat förföriska blickar på varandra även om de hade svårt att acceptera den andres släkt. En gång Plättabo, alltid lätta Plättabo! En gång Knussabo, alltid Knussabo! Plättaborna luktade så illa så Knussaborna fick hålla för näsan. Och Knussaborna brakade så att Plättaborna fick hålla för öronen. Deras nattsömn stördes ofta.

En vacker dag kom det ett sändebud från konungarikets huvudstad med påbud: Byar mindre än så och så får inte längre finnas! Sammanslagning måste ske! Det var ord och inga visor.

Nu blev det väldigt bryderi i såväl Plätt som Knuss. Pappa Plätt tänkte, att det kanske vore bäst att låta Vagge gifta sig med den stora grannen i norr, den fagra June. Hon hade skaffat sig domäner som få andra och hade fått flera äkta män; det var Tobbe, Norre, Måns, Kvanabon, Gränne… Ja, han kunde inte komma på alla. Men det fanns en hake, tänkte pappa Plätt: Vad får egentligen min Vagge att säga till om? Hur ska han klara konkurrensen med de andra männen?

Samtidigt satt att Pappa Knuss och tänkte ungefär samma tankar: Tänk om jag skulle gifta bort Inga med Verner? Han har ju blivit mäktig nu sedan han skaffat sig ett harem nästan. Han tänkte på flickorna Borra, Forssa, Nyda, Ryda, hon den där Breda och allt vad de kallades. Men hur går det med Knuss om Inga flyttar? Blir hela bygden utarmad?

Fortsättning följer om några dagar

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *