Nyheter

Kommunen går mot mindre överskott

Kommunen går mot mindre överskott

Nyheter Årets första delårsbokslut görs efter de första fyra månaderna.

Det visar på ett överskott på nästan tre miljoner kronor. Prognosen för hela 2016 talar om ett överskott på fem miljoner.
Sammantaget ser det ekonomiska läget för kommunen alltså ljusare ut än under fjolåret, även om det är långt till målsättningen på cirka 15 miljoner i överskott.

Å andra sidan räddades resultatet för förra året av en återbetalning av skattemedel, så kallade AFA-pengar.

Skatteintäkterna under de fyra första månaderna av 2016  var 238,3 miljoner medan nettokostnaderna uppgick till 235,8 miljoner. Under de senaste tolv månaderna har skatteintäkterna ökat med 13 miljoner.
Samtidigt går de olika nämndernas verksamheter relativt bra. Delårsbokslutet visar faktiskt på ett överskott på 500 000 kronor. Men för hela 2016 räknar man med att gå back på nämndverksamheten med 400 000 kronor.
Socialnämndens verksamhet har under en rad av år tyngts av delårs- och helårsboksluten. Men delårsbokslutet ligger i år faktiskt på plus 1,5 miljoner. För hela 2016 räknar man dock med ett underskott på 0,6 miljoner vilket är växelpengar jämfört med 2014.
Barn- och utbildning väntas dock gå back med 2,8 miljoner sett över helåret. Men det blir väl som vanligt kompensation för att man haft fler elever i skolor och förskolor.
Under 2016 finns det 71,6 miljoner avsatt till investeringar. Men endast 10,3 miljoner av den summan har hittills använts.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *