Nyheter

Kommunen kan få stor elbilsflotta

Nyheter Den kommunala elbilsflottan kan snart får ett mycket stort tillskott.

Vid årets första sammanträde diskuterade kommunstyrelsens arbetsutskott  en omställning i mer miljövänlig riktning av 22 av kommunens bilar senast 2018.   De skulle innebära att två tredjedelar av kommunens personlbilspark går över till eldrift. Idag har kommunen tre elbilar.
Nu ska konsekvenserna i detta förslag utredas inför budgetarbetet i enlighet med ett förslag från den parlamentariska gruppen för revidering av miljöprogrammet, ett förslag som är grundat på den så kallade energideklarationen.
Inriktningen är helt tydlig mot en elbilssatsning.  Tanken är att  där hinder finns för att välja elbil, ska dessa hinder och tänkbara fossilbränslefria alternativ beskrivas av respektive verksamhet.
I de fall bilarna är leasade ska avtalen snarast möjligt omförhandlas för att så snabbt som möjligt gälla  elbilar.
I somras fanns det 15 elbilar i hela kommunen .Tre av dem körs av anställda i Vaggeryds kommun varav två inom hemtjänsten. Den första togs i bruk 1 februari 2013 så utvecklingen har inte direkt varit blixtsnabb.
I den utvärdering som MiljöfordonSyd lämnade på försommaren 2016 ingick Energideklaration Vaggeryds kommun med intressanta råd.
 Där talas om transportmål för Vaggeryds kommunkoncern 2020 med 20 procent minskad körsträcka  med utgångspunkt 2010, tio procent minskad energianvändning för transporter jämfört med samma basår, 50 procent fossilfria fordon och 75 procent miljöbilar.
78 fordon ingår i fordonsflottan varav 36 personbilar och de körs 119 000 mil eller 30 varv runt jorden. 40 000 mil körs i egen bil i tjänsten utan någon koll eller några krav på om bränslet är miljövänligt. 
Tio personbilar körs på E85. Den faktiska andelen beskrevs dock som lägre; enligt inköpta mängder 2015 tankades etanolbilarna till en tredjedel med vanlig bensin.

Det var då det: den 1 februari 2013 invigs den första kommunägda bilen av tekniska utskottets dåvarande ordförande Carina Ödebrink. Till höger dåvarande miljöstrateg Catarina Kristensson.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *