Nyheter

Kommunen kan gå 25 miljoner plus

Nyheter Kommunstyrelsen fick i veckan en ekonomisk information där ett överskott på 25 miljoner planeras vid årets slut trots stora investeringar

Överskott i kommunen planeras

– En väldigt fin och bra läsning. Vi har en prognos på plus 25 miljoner, vi hade ett krav på 15 miljoner och då hamnar vi 10 miljoner över. Elverket har lite högre intäkter då det blivit en taxeförändring. De levererar in ganska mycket. Styrelser och nämnder är svarta siffror, tekniska har dock lite minus. Vi är den enda kommunen i länet som har svarta siffror. Länet i stort är lite ansträngt, men vi har bra ordning på det, kommenterar Gert Jonsson (M) som berättar att vi har så mycket projekt igång och investerar mycket och vi har aldrig någonsin haft så hög investeringskrona per invånare.

– Från oppositionen delar vi att driftresultatet är starkt för det ligger på årsbasis 10 miljoner över resultatet. Det är ett starkt resultat. Vi kan också konstatera att om vi går in och tittar i resultatet så har vi har fått fler statliga bidrag än vad vi har budgeterat. Det är en diff på 11 miljoner. Det är det fram tills nu. Vad det kommer att landa på vet vi inte, men det som kan konstateras är att vi tar inte upp fullt antal medel, vi sparar mer än vad vi borde göra, då vi har bestämt att vi ska ha 2% överskott. Det är synd när vi har besparingar. Vi skulle kunna undvika en del besparingar om man hade tagit upp bidragen i budgeten. Det är en viktig synpunkt. Det är inte så att vi ska spara mer än vad det behövs, det drabbar våra verksamheter. När det gäller den andra delen är det som Gert säger att vi investerar mycket och där kan vi också konstatera att vi inte klarar alla finansiella mål. Vi klarar inte målen med de skattefinansierade medel och att soliditeten sjunker. Skulle räntan höjas så slår det tillbaka på driftsidan. Man kan också säga att vi har svårt att hålla budgeten på en del investeringsobjekt och det kommer göra att pengen höjs. Bedömningen är att det kommer att kosta mer i investeringarna än vad som tänkt. Sjukskrivningar ökar, men vår bedömning var att de skulle minska. Vi har haft projekt för att minska detta, men tyvärr har det ökat en aningen. Där får man komma tillbaka för att se om vi kan få ner antalet, menar Kenth Williamsson (S).

– Man är från förvaltningshåll lite mer försiktigare. Man har lite muskler kvar för att möta olika saker. Mot bakgrund att vi investerar så våldsamt måste vi ha lite till övers. I länet har vi en låg skattesats, men den är alltid hotad, det är bra att vi har muskler framöver. Med den våldsamma investeringen och att vi gasar på ordentligt gör att vi är utsatta och då är det bra att vi har starka finanser i bagaget, säger Gert Jonsson (M).

– Vi har en låg skatt. När det gäller diskussionen om att förvaltningen är försiktiga, är ju att ni i femklövern är försiktiga. Vi har också varit försiktiga när vi ser resultatet. Det skiljer 5 miljoner och vi har inte legat på fel sida tidigare när det handlar om statsbidragen. Vi har fått mer bidrag än vad vi tagit upp i budgeten. Vi kan konstatera att vi ligger rätt. Lika ansvarslöst båda, det är bara att vi har två olika effekter, antingen resultatet eller verksamheten.

Kommunstyrelsens ordförande berättar vidare att det kan slå på några miljoner, men att kommunen hamnar på ett resultat garanterat över 20 miljoner. Böckerna stängs formellt i februari och på slutet brukar vara det uppbokningar och inräkningar. Ibland handlar en del på drift kontra investeringssidan.

– Men vi klarar målet med god marginal. Det här cirkuläret gav oss 6,8 miljoner extra, det finns 890 olika variabler, hur många äldre, hur många skolbarn, hur många som arbetar, utjämningsbidragen kan skifta med andra ord, avslutar Gert Jonsson (M).

Taggar

Dela


4 reaktioner på Kommunen kan gå 25 miljoner plus

Vi får glädjas åt att Jönköping satsar 99 miljoner extra på välfärden och i Vaggeryd så hade vi 26 miljoner vinst förra året och kanske 25 i år och vi ska ’spara’ i budgeten.

Ena veckan har vi underskott och sedan har vi överskott. Spännande utveckling i denna kommun! Men då blir det säkert både cykelväg underhållning av Movalla och mer pengar till skolan också skall ni se. För nu blir det nog lättare att ta bra beslut för kommun pamparna i deras nyrenoverade 2 miljons fikarum 😉

Då hoppas jag att det investeras en stor del av detta överskott på Movalla IP så vi får en arena att vara stolta över och kan ta emot ännu fler av våra kommuninnevånare och framför allt de från andra kommuner som är här och stöttar sina ungdomar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *