Nyheter

Kommunen larmar: Lustgasen ökar bland unga

Nyheter Lustgaspatroner hittas på flera olika platser i kommunen, men flest i Skillingarydsområdet och nu har kommunens brottsförebyggande råd tagit krafttag. – Det här är inte okej, säger kommunalrådet Gert Jonsson (M).

Jessica Holmkvist från socialförvaltningen

Vid en pressträff i Skillingehus under tisdagsförmiddagen fanns Jessica Holmkvist på socialförvaltningen, fältaren Reshat Shabani och kommunalrådet Gert Jonsson (M) på plats för att berätta om det nyligen avslutade mötet tillsammans med polisen. 

Gert Jonsson (M) börjar:
– Lustgas har varit uppe ett flertal gånger. Det har varit med som en punkt under våra sammanträden. Periodvis hittar vi mycket flaskor. Vi tycker fortsatt att det här är ett bekymmer. Vi ser att det kan vara en inkörsport till andra droger. En kombination med annat kan göra att drogen förstärks. Vi tycker inte det här är okej. Vi har haft en arbetsgrupp som jobbat med det här. 

Reshat Shabani, fältare:
– Vi väntar på en lagreglering. Men fram tills dess att den kommer vill vi informera om biverkningar och vad lustgasen har för risker. Vi har tagit fram en informationsfolder som ska gå ut till föräldrar, personal och andra vuxna. 

Jessica Holmkvist, socialförvaltningen:
– Det är viktigt att vi tar till oss att lustgasen är laglig att köpa, men vi ska inte acceptera att ungdomarna använder sig av detta. Vi ser att det handlar om ungdomar i gymnasieåldern och vi vill inte att det ska krypa ner i åldrarna. Vi måste agera. Nu. Det är hela kommunens ansvar. Det är fördelen med vår kommun: att politiken, tjänstemän, fältare, skolan och civilsamhället kan hjälpas åt. 

Gert Jonsson (M) igen:
– Det här är inte okej. Ungdomarna fördärvar sig. Det är viktig att vara tydlig och hoppas att vi kan vara tydliga. Så här ska vi inte ha det. Vi har sett en tendens att det eskalerar efter helgen. På något sätt ska vi reagera och vi tror att vi sänder någon form av signal. Det är ett vuxenansvar i stort att tala om att det inte är okej. Det är lättillgängligt, att köpa i affären eller handla på nätet. Tanken är att man ska använda gasen under ordnade förhållanden. Den tydligheten vill vi sända ut till allmänheten. Vi vill informera de som som säljer, ställ frågan till de unga vuxna när de handlar. Alla som uppmärksammar det här ska säga att det inte är okej. Man kan få hjärnskador. Vi vet att vi inte är ensamma om det här, men vi vill uppmärksamma det här. Det har hållit på länge och vi ser inga tendenser till att det minskat. Man flyttar platser där man hittar tomma hylsor. Det är inte en eller två flaskor utan mängder. Mest i Skillingaryd. Vi har inte riktigt samma lägesbild i Vaggeryds tätort. Ju fler vuxna som reagerar desto mer tror vi att det här stävjar användandet. 

Vad ska man göra när man hittar tomma lustgastuber?

– Ta hand om dem och lämna in dessa till återvinningen, vi följer och ser tendens av användandet.

Om man är orolig förälder, vad gör man?

– Kontakta oss vid socialtjänsten, så kan vi rådgöra, säger Jessica Holmkvist.

Gert Jonsson och Reshat Shabani

I information till allmänheten har kommunen lämnat följande:

Vi ser att det just nu finns en trend bland ungdomar att använda lustgas i berusningssyfte. Det är därför viktigt att veta vad lustgas är och risken med att använda lustgas i berusningssyfte tillsammans med alkohol eller andra droger.

Vad är lustgas?
Lustgas är en dikväveoxid. Det är ett läkemedel som används vid smärtlindring inom vården och tandvården. När lustgas används inom vården används det blandat med syrgas och man andas in det genom en mask.

Hur funkar det?
Lustgas används också för att bli berusad. Då andas man in det med hjälp av ballonger. Lustgas räknas inte som narkotika i Sverige, men det är viktigt att vara medveten om riskerna kring att använda lustgas för att uppnå ett rus.

Var säljs lustgas?
Lustgaspatroner går att få tag på både via nätet, i partybutiker och på ”stan” eftersom det är en laglig substans. Vi vet att det säljs i vår kommun och det går även att beställa online med expressleverans och hemleverans till vår kommun. Det förekommer även försäljning via sociala medier.

Risker med lustgas?
Lustgas kan ge syrebrist när man andas in det. Det kan leda till medvetslöshet, hjärtproblem, kramper, hjärnskador och skador på ryggmärgen. Riskerna med lustgas ökar när man använder det tillsammans med alkohol eller andra droger.

Vad kan du som vuxen göra?
Var observant på om du hittar ballonger eller tomma lustgasbehållare bland din ungdoms saker.
Prata med ungdomar kring lustgas och riskerna med det.
Prata med ungdomarna om vardagliga saker och vad som händer i deras liv för att visa omsorg och att du bryr dig.
Om du misstänker att ditt barn/ungdom använder lustgas eller andra droger – kontakta ”Råd och stöd” på telefon 0370 – 67 84 41.
Om du hittar ballonger eller lustgastuber – plocka gärna upp och lämna till Återvinningscentralen och kontakta faltare@vaggeryd.se för att meddela var du hittade det någonstans.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Kommunen larmar: Lustgasen ökar bland unga

När jag var ung så var det thinner och bensin som inhalerades av vissa jämnåriga. Deras betyg och skolgång fick ingen vidare utveckling efter det. Thinner blev det förbjudet att inhandla under 18 års ålder, bensin däremot kunde man inte förbjuda.
Ta hand om era barn!
(Kommer alltid att finnas något olämpligt, kommer alltid att komma något nytt olämpligt. )

Tycker det ska tas upp på regeringsnivå och lagstifta innan vår ungdom förstörs. Kommunen kan också göra sitt och inte vara så flata. Det verkar som att föräldrar inte heller ser vad deras ungdomar sysslar med på fritid. Bry er mer om era barn.

När jag var ung på 70-talet inhalerade man butangas istället för att dricka så kallad träsprit som florerade då. Av det blev man blind. Det bästa är ju naturligtvis att inga droger går att tillgå, även alkohol också då förstås. Men så ser inte verkligheten ut och har aldrig gjort! Ta hand om era barn.

Har sett många behållare vid Dämmet. Även vid bron över E 4 vid gamla Tofterydsvägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *