Nyheter

Kommunen redovisar plus på 16 miljoner

Nyheter Kommunens årsredovisning godkändes vid senaste kommunfullmäktiges sammanträde och på raden längst ner finns ett plusresultat på 16,2 miljoner kronor. Årsredovisningen blev väl omdebatterad från femklövern och opposition

Gert Jonsson (M) började debattera årsredovisningen

Årets resultat (driftresultat) för kommunen uppgår till 16,2 miljoner kronor vilket är 1,2 miljoner bättre än budgeterad nivå. Av resultatet kommer 2,4 miljoner kronor från skatteintäkter inklusive skatteutjämningsbidrag och 2,8 miljoner kronor kommer från finansiella poster. Balanskravet är uppfyllt och nämnder och styrelser har en total negativ budgetavvikelse på 2,1 miljoner kronor, bland dessa ses barn- och utbildningsnämnden med sina 10 miljoner minus och Elverket med 4,6 miljoner plus. Jörgen Hansson fanns på plats under kommunfullmäktige för att berätta om årsredovisningen.

– Färre ska försörja kommunens invånare framöver. Åldersgruppen 80 år och äldre kommer att öka mycket. Vi måste hantera den utmaningen ekonomiskt. Ni har en riktig utmaning här alla politiker. Vi vet att det är orostider. Nutid och framtid är svår att säga i dagens läge. Vi hade lite nedgång innan Corona. Vi var 14 275 invånare vid årsskiftet. Vi har ökat med 295 personer sedan 2018. Skillingaryd har ökat mest och det sticker ut i statistiken. 16,2 miljoner kronor är resultat för 2019, planen var 15 miljoner. Sedan fyr åren sticker 2016 ut kraftigt och där fick vi mycket bidrag för nyanlända. Tidigare har vi haft lite svagare år. Det gäller att hitta en styrka och balans. Stora satsningar som Mejeriet och renovering i skolan samt många nybyggda förskolor gör att vi sticker ut ytterligare. Vi har en välmående koncern, säger Jörgen Hansson ekonomichef i Vaggeryds kommun.

Årets investeringar i kommunen uppgick till 306,6 miljoner kronor som är uppdelad på skattefinansierad verksamhet 231 miljoner, affärsdrivande verksamhet 34,8 miljoner kronor, exploateringsverksamhet 6,9 samt trygghetsboende 33,9 miljoner kronor.

– Medarbetarenkäten visar att vi har blivit bättre. Vi lyckas inte fullt ut, men socialförvaltningen lyckades sänka sjuktalen, jag vill ge de en stor guldstjärna. 2019 är ett år vi ska vara stolta över och det var ett gott år för Vaggeryds kommun. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, säger Gert Jonsson (M).

– Spännande att höra på Gert. Eftersom du var inne och tittade på statsbidrag och går man in och kolla på de stora nämnderna så kan man konstatera att man har fått stora bidrag. Vi fick dessutom de fem välfärdsmiljarderna som inte var framme när vi diskuterade budgeten i november. Det var ett otydligt år vilka satsningar som skulle komma i och med vilken regering som skulle styra. Tack för all tid tjänstemännen lagt ner på den här årsredovisningen. Den innehåller mycket fakta, statistik och jämförelse, säger Kenth Williamsson (S) som vill se fler gröna punkter och klara punkter i årsredovisningen.

– Att vi här och nu kan redovisa det här känns fantastiskt bra. Jag tycker det är roligt att sätta de här ekonomiska målen både på kostnadssidan och inkomstsidan. Det är mycket att ta ställning till. Jag är stolt över att det har blivit en sådan efterlevnad, imponerad över den budgetföljsamhet vi har, säger Thomas Axelsson (KD) som är stolt över att kunna styra kommunen och att både gasen och bromsen har använts.

– Nu har Kenth varit uppe och retat upp mig, jag hade bara tänkt bifalla kommunstyrelsens förslag. De 6 miljoner som Elverket har levererat in är en taxehöjning och det är abonnenter på elmarknaden som betalat det. Det skulle göras, men gjordes för tidigt. Investeringsstopppet tror jag, att du Kenth, blev lika förvånad som vi. Vi gjorde det här gemensamt med er. Samtidigt var vi överens om, så sent som förra veckan, att samtliga vidhåller att investeringar är 338 miljoner som tak. Vilken tur att vi inte tog Sörgårdsskolan för ett år sedan. För fyra veckor sedan blev du också väldigt förvånad. Tur att vi inte byggde nya skolan för ett år sedan. Nu är vi överens om var den ska ligga och budgeten gör vi också nu. Nu kanske vi tar hälften av de 100 miljoner som vi stoppade tidigare. Nu behåller vi budgetramarna. Tur att vi har kvar investeringsstoppet och vad ska vi göra med de som är kvar upp till 100 miljoner. Nu vill vi ha in förslag från nämnderna vad de är mest intresserade av. Nu ska vi samla ihop oss. När det gäller de överskjutande investeringarna och det är någon som är förbannad så är det jag. Om det finns politiska felaktigheter i det här så ska vi ta det. Är det tjänstemän som gör dåliga beräkningar? Vi måste få fram vem det är som räknar fel. Det har gått överstyr. Vi har inte tagit felaktiga beslut, men vi har gjort dåliga uppföljningar. Man glömmer kanske men både 2018 och 2019 blir det många hårda ting, bygga och pengar. Vad är vi till för, vad har samhället fått för övrigt? Våra föreningar, när ska vi lyfta våra föreningar? Vi vill att invånarna ska ha en bra fritid. Satsa på kulturskolan. Hela samhället ska må väl. Inte bara bygg, bygg, pengar och pengar. Vad får samhället för övrigt för pengarna, kommenterar Ulf Abrahamsson (C).

– Vi är överens om de här 338 miljoner kronorna. Men det är skillnad på investeringsstoppet och omfattningen av investeringsstoppet. Det är budgeten man ska rätta till. Jag tror inte att vi är så olika i vårt tyckande, Du vet att vi har varit tydliga på att redovisa vår syn, replikerar Kenth Williamsson (S).

– Jag yrkar bifall i denna fråga. Vaggeryd är fantastiskt, Vaggeryds invånare är fantastiska, vårt centralt placerade läge är fantastiska liksom vår natur och våra politiker är nästan lika fantastiska. Hemlängtan till Göteborg, för trettio år sedan, var stor. Men den släppte när vi engagerade oss politiskt och inom föreningslivet. Ikväll diskuterar vi den politiska styrningen inte våra invånare eller föreningsverksamhet. Det är svårt att göra mål och det är ännu svårare att uppnå dem. Jag tycker ändå att vi tagit ett kliv framåt i de här processerna. Underskottet i barn- och utbildningsnämnden? Jag betvivlar inte faktauppgifter, men det här med att bromsa… resultatet blev inte det som det står idag, debatterar Roger Ödebrink (S).

– Klart att Kenths roll är att syna och han hittar 100 fel. Men när det gäller investeringar… ena tillfället är du kritisk när det gäller stora investeringar och hög soliditet. Det gäller att hålla i och hålla ut. Varje år generera vi 45 – 50 miljoner i självfinansiering. Vi ligger bra till i länet, kontrar Gert Jonsson (M).

Måluppfyllelsen för fullmäktiges övergripande presenterades och man ser bland annat att miljömålen är till 41% genomförda och att det varit något fler sjukfrånvaro inom kommunen än vad målet är satt till samt att målet för ekonomisk kontroll och styrning uppfylls.

– Visst är det roligt med årsredovisningen, det är så kul att se hela kommunala verksamheten. Man kan säga mycket och ha mycket ursäkter. Det är viktigt att vi jobbar med utgångspunkt. BUN;s ekonomi såg jättebra fram till november. Då sa det pang! Vi tog beslut direkt att förvaltningen skulle återkomma med vad som hänt. Programbudgeten är justerad också. Vi hade mer barn i verksamheten men det var inte bara det. Kostnader för skolskjutsar var en stor del. Det är jobbigt att jobba med skolår och budgetår som inte stämmer överens med varandra. Vi jobbar med att få ordning på det här. Jag är lite oroad men vi jobbar hårt vidare, säger Jenny Larsen (KD).

– Statsbidrag kan ändras för antalet nyanlända eller ensamkommande. Nu står du här i talarstolen Gert att om det kommer pengar så bränner vi inte upp dem. Vi ska fördela dem. Min fråga till mig är om du har fullföljt det här löftet? När det gäller heltid går det åt rätt håll. Ni missar målen, och ni har inte klarat det målet heller, säger Kenth Williamsson (S).

– Jag behöver inte svara på varför inte Sörgårdsskolan kommit igång, det gjorde Ulf så bra. Nu hanterar vi årsredovisningen för 2019, inte 2020. När det gäller målen har vi gjort en redovisning av gamla och nya mål. Vi är inte framme där än, de kommer fullt ut att gälla nästa år. Jag är lika missbelåten, arg och frustrerad som ni alla. Det här investeringsstoppet var nödvändigt, svarar Gert Jonsson (M).

– Det du sa i talarstolen att kommer det fler pengar ska vi inte bränna upp dem. IKE så sent på året borde man ha känt till. Jag förstår nu mera min oro som mina kamrater har känt i BUN. Jag vill ändå lyfta ett par grejer och det är då indikatorer och måluppfyllelser. Vi pratade om duschar och otrygghet. Resultatet har sjunkit i årskurs nio att man känner sig otrygg. Jag konstaterar att siffrorna är alarmerande, kommenterar Roger Ödebrink (S).

– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag att fastställa resultat. När det gäller socialnämndens verksamhet så vänds, det vrids, det omstruktureras och det avslutas, kommer nytt, och beslutas. Det här är en rörlig variant som har utvecklats med en dynamisk organisation. Det tär, det sliter och tar kraft. Vi arbetar för väldigt många medborgare alla dagar i veckan. Vi har en budget i balans, för fjärde året i rad. Ett sunt, smart och ekonomisk tänk genomsyrar hela förvaltningen. Vi har valt att under året jobba med måluppfyllelse. Brukarundersökningar görs inom socialförvaltningen. 88% är nöjda med det stöd man får från förvaltningen. Våra särskilda boende har ökat helhetssynen till 93% förra året. Där ökar också nöjdheten med mat och sociala aktiviteter. Inom hemtjänsten är nöjdheten 93%. Det är viktigt att vi tidigt sätter in resurser för barn som behöver, säger Ann-Katrin Löfstedt (M).

– Jag ska göra ett nytt försök. Vi ska inte blanda in 2020. Vi tog ramarna för 2019 redan 2018. Problemet är att det kommer regeringsutspel i samband med budget, det är lite givande och tagande. Vi fick välfärdsmiljarder men man har minus i bidragen. Det visar sig att det inte finns några nya pengar att fördela. Det kom inga nya generella pengar att fördela, säger Gert Jonsson (M).

– Jo, det var faktiskt det det gjorde. Det du sa tydligt var att kommer det pengar ska vi inte bränna upp dem och det vet jag inte har gjorts, kontrar Kenth Williamsson (S).

– Tackar alla för bra arbete med årsredovisningen, avrundar Magnus Thelin (L).

Efter lång debatt, där alla egentligen redan var överens från början, bifölls 2019;års årsredovisning och året läggs till handlingarna på Skillingehus med ett plusresultat på strax över 16 miljoner kronor.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Kommunen redovisar plus på 16 miljoner

Kanske ge de anställda inom kommunen, vård och omsorg, en bonus?
Se Gnosjö kommun.
Så kanske både anställda vikarier, sommarvikarier och så vidare ökar.

16 miljoner plus på kommunens omsättning är inte mycket. Tror knappt ett privat företag skulle tycka att det vore bra

Ska man lita på en kommun som räknar så illa är det värligen 16 miljoner plus och i så fall så kan ju lönerna för arbetarna i kommunen höjas rejält, en sjuksköterska har det inte så fett det finns utrymme till topplönerna i kommunen.

Med +16 miljoner!! Bör ni ta’ en funderare på om det inte vore dax att prioritera några mile, till cykelvägen till Tofteryd…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *