Nyheter

Kommunen uppmanar till att bli vattensmart

Nyheter Viktig information har gått ut till de fastigheter som har egen brunn i kommunen

Grundvattennivån är låg. Förra året var ett ovanligt torrt år och under det senaste året har det inte blivit något större tillskott till grundvattnet. Det har bidragit till att yt- och grundvattennivåerna är lägre än normalt och många enskilda brunnar har sinat och vattentillgången har varit dålig på många ställen.

Nu uppmanar Vaggeryds kommun att fastighetsägare med egen brunn ska bli mer ”vattensmarta”. Tipsen kommunen går ut med är bland annat att:

Duscha kortare tid med snålsplande munstycke och stänga av vattnet när man tvålar in sig. Fem minuter kortare dusch kan motsvara en vattenbesparning på upp till 70 liter. Stäng av kranen medans man borstar tänderna. Om kranen stängs av under tre minuter sparas nämligen 36 liter vatten per år.

Undvika att bada i badkar. Ett badkar rymmer omkring 200 liter vatten.

Att man inte ska diska under rinnande vatten. Vid diskning under rinnande vatten i 10 minuter går det år 120 liter på ett år.

Man bör inte skölja av porslinet i onödan innan det ställs in i diskmaskinen. Fyll diskmaskinen innan den körs. En diskmaskin drar cika 10 liter vatten per disk och en tvättmaskin behöver ungefär 50 liter vatten för en tvätt.

Samla regnvatten i tunnor för att vattna både trädgård och växter inomhus.

Inte fylla pool, badtunnor med vatten från egen brunn. Samt att man ska laga läckande toaletter och droppande kranar. På ett år kan en läckande toalett dra 400 000 liter vatten. Ur en droppande vattenkran rinner det ut 15 000 liter vatten per år.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *