Nyheter

Kommunen växer – hur ser planering och beredskap ut?

Nyheter Carina Ödebrink (S) lämnar på måndag över en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M).

Carina Ödebrink (S) och Gert Jonsson (M) vid ett tidigare sammanträde i kommunfullmäktige

I den befolkningsprognos som Region Jönköpings län presenterade 2018 och som sträcker sig fram till 2030 förväntas folkmängden i Jönköpings län öka med drygt 10 procent eller 38 000 personer. För Vaggeryds kommun är siffrorna 7 procent eller 972 personer till en befolkning på 14 840. SCB:s befolkningsprognos visar att Vaggeryds kommun förväntas ha 17 500 invånare 2030, det är en ökning med drygt 22 procent från dagens nivå på 14 300.

I Jönköpings län så har Vaggeryds kommun den starkaste befolkningstillväxten fram till 2030. Prognoser är ju kvalificerade gissningar men vi vet att trycket på fler lägenheter, villor och tomter för byggnation är stort. Tomtmark som öppnas upp för försäljning har en snabb åtgång och fler lägenheter behövs för att få till bra flyttkedjor. I dagsläget finns i princip inga lediga tomter och antalet villor som ligger ute till försäljning är få och får snabbt nya ägare. Kommunen har ett gynnsamt geografiskt strategiskt läge utmed E4:an och med närhet till järnvägskommunikationer. Jönköpings län mitt i södra Sverige mellan de tre storstadsregionerna skapar också goda förutsättningar för att locka till sig både människor och företag, länet är också det fjärde största exportlänet efter just storstadsregionerna.

Med anledning av ovanstående frågar Carina Ödebrink (S) kommunstyrelsens ordförande:

– Vad är dina och den politiska ledningens tankar när det gäller att möta det ökande intresset från allt fler att vilja bo i vår kommun?

– Vad finns det för lediga tomter i dagsläget för den som vill bygga sig en bostad i kommunen och då främst i våra stora tätorter?

– Hur ser planerna ut för byggnation av nya lägenheter i kommunen?

– Hur ser arbetet och planerna ut när det gäller att öppna upp nya områden för tomtmark och har kommunen en organisation som klarar att möta upp dessa behov?

Interpellationen kommer Gert Jonsson (M) svara på under kommunfullmäktige på måndag.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Kommunen växer – hur ser planering och beredskap ut?

I skrivande stund har Vsbo fem lediga lägenheter.
Av dessa är samtliga fem placerade i Vaggeryd och noll i Skillingaryd.
Fyra villor finns men lägsta pris att välja på är 2,3 miljoner.
Men det är väl positivt att också andra kommuner i närheten får ökade skatteintäkter.

Nu när det ska bli 400-500 nya jobb i Skillingaryd så är det väl dags att komma igång med bostadsbyggandet. Och arbetet verkar ju ha kommit igång både norr och söder om Power

De svaren väntar jag på!
48 lägenheter i Skillingaryd på 12 år räcker inte långt när det byggdes 100-tals hus på 70 talet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *