Nyheter

Kommunen vill införa intraprenad

Nyheter I samband med diskussionen om utmaningsrätt togs även frågan om intraprenad upp

När kommunstyrelsen nu fattat beslut om att föreslå om utmaningsrätt där utomstående ska kunna utmana kommunal verksamhet öppnar man även för intraprenad. Intraprenad innebär till exempel att personalen inom en kommunal verksamhet ska kunna styra över den egna verksamheten med ansvar för drift och ekonomi. Kommunen blir en förhandlngspart till de anställda som vill ta över verksamheten. Det handlar då om att de som blir entreprenörer får större befogenheter att styra men också att de får ett ansvar för det ekonomiska resultatet. Det handlar om en form av upphandling där kommunen anslår ekonomiska medel efter någon form av upphandling. De som driver intraprenaden är fortsatt kommunalt anställda, men med ett större direkt ansvar för drift och ekonomi av verksamheten.

Intraprenad är en verksamhetsform som ger en möjlighet till alternativ drift av traditionell verksamhet utan att den läggs utanför kommunens hägn i form av entreprenad.

Taggar

Dela


1 reaktion på Kommunen vill införa intraprenad

Betyder utmananingsrätt att privata företag kan ta över verksamheter och på så sätt få skattepengar till vinst i deras bolag på bekostnad av till exempelnedskärningar och kortsiktigt tänkande?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *