Nyheter

Kommunens projekt blev 40 miljoner dyrare än väntat

Nyheter När slutredovisningen gjordes på vissa projekt i kommunen visar det att grundkalkylerna varit helt uppåt väggarna. Mellan 40-45 miljoner dyrare blev projekten där bland annat förkolan Åviken, Hasseln 7, Arbetsmarknadsenheten och Hjortsjöskolan är inräknade.

Åvikens förskola är ett av projektet som synats

Djupa suckar drogs under pressinformationen i kommunstyrelsens arbetsutskott i går. Slutredovisningarna hade anlänt till sammanträdet. Åtta projekt hade synats lite extra noga, med tanke på att det skenat iväg rejält ekonomiskt.

– Vi började kontroll av en del projekt 2019 och vissa av dessa är i mål. Varje nämnd går igenom det först och sedan hamnar det hos oss här i kommunstyrelsen. Därefter ska slutredovisningen godkännas i kommunfullmäktige. Nu har vi förberett så att det inte ska bli samma sits när vi bygger Sörgårdsskolan. Vi ska inte behöva lappa och laga under tidens gång, säger Gert Jonsson (M).

Kenth Williamsson (S) oppositionsrådet är inte imponerad.

– Det är beklagligt att femklövern har tappat kontrollen. De här projekten motsvarar närmare 45 miljoner som det har överskridits med. Det riskerar att andra projekt inte blir av eller skjuts upp. Det är också bekymmersamt att redovisningen av Hasseln (reds anm: Skillingarydssalvans gamla byggnad, numera kommunal) är ett inköp av en fastighet. Sedan har kommunfullmäktige godkänt mindre åtgärder och tillika mindre kostnad, men nu blev det tvärtom. Nu har man fattat beslut som gör att allting blev dyrare, konstaterar Kenth Williamsson (S).

– Vi har diskuterat det här mycket och det tynger oss. Vi försöker att göra rätt nu och vi måste ha en betydligt bättre grundkalkyl. Det får vi politiker ta på oss. Sedan dyker det upp saker som man inte förutsåg. Men stöter man på patrull på Hasseln eller AME, får man gå tillbaka till fullmäktige och begära mer medel. Vi har nu gjort tydligare riktlinjer för hur det ska hanteras framöver. Stöter man på bekymmer måste man avisera om det, inte bara att beställa. Det måste vara en politisk ordning som godkänner. Nu har det gjort att vi har hamnat där vi är i dag, säger Gert Jonsson (M).

Kenth Williamsson (S) tycker det är viktigt att man gör en noggrann investeringsbudget för ett projekt, så att man får med sig alla delar.

– Det har inkommit väldigt många orsaker och extrasaker. Exempelvis solceller ska vara med i beslutet. Det har inte gjorts tillräckligt bra grundjobb, det tycker vi är tråkigt och det kommer att påverka kommande investeringsbudget, menar Kenth Williamsson (S).

– Det som sticker ut mest är när vi tog beslut om förskolan vid Åviken. Då var tanken att det skulle kosta 26 miljoner kronor, när det är klart kostar det 40 miljoner kronor. Det är ett väldigt dåligt beslut vi tog i kommunfullmäktige där vi sa ja till 26 miljoner kronor, det var minst sagt en glädjekalkyl. Inget markarbete fanns med, ingen utegård… bara lokalkostnaden för förskolan, menar Gert Jonsson (M), ordförande i kommunstyrelsen.

De projekt som slutredovisningen ska godkännas gäller bland annat Bullerbyns förskola, Hasseln 7, Hjortsjöskolans 7-9 renovering av byggnad inklusive 22 klassrum med grupprum, Fågelforsskolan 7-9 renovering av byggnad inklusive 22 klassrum med grupprum, Åvikens förskola, Arbetsmarknadsenhetens lokal, Hjortsjöskolans övningsbyggnad trä- och textilslöjd samt Hjortsjöskolans tillagningskök.

Fotnot: Vi kommer framöver att dyka ner i respektive projekt som ska godkännas av kommunfullmäktige framöver.

Taggar

12 reaktioner på Kommunens projekt blev 40 miljoner dyrare än väntat

Det är slutredovisning på åtta om-och nybyggnationer av kommunala byggnader.
Ingen rolig läsning med en budgeterad kostnad på 130 miljoner, men detta räckte inte utan vi skattebetalare fick hosta upp ytterligare 36 miljoner. Det är hela 28 procent i övertrassering.
Under arbetets gång har för många fått önska sig tillval som inte beslutats av projektgruppen.
Inte kul att gå till banken som privatperson med en sådant resultat.

Så kan man inte göra som egen företagare när man bygger och investerar: Komma till långivarna i detta fallet kommuninvånarna och bara säga att det blev så här mycket dyrare.
Kommer man till banken så här får man ta pengarna ur egen ficka.

Sedan ett inlägg i en helt annan debatt. Det kan inte komma som någon överraskning att det är fukt i Hjortsjöskolans lokaler. När man åkt vägen förbi och sett hur vattnet runnit på väggarna.
Med vänlig hälsning
Ingvar Egerhag

Kenth Williamsson, om jag inte misstar mig så var väl även ditt parti med i kommunstyrelsen och hanterade exempelvis projektet Mejeriet.

Alla andra projekt också. Vad gjorde de då för oppositionen kan väl se in i framtiden? Nu ska vi bara bygga ikapp vårt skolväsendes lokalbehov.

När så många ”kostnadsinvesteringar” går fel i Vaggeryd, och det skrivs ofta om dessa ”felinvesteringar” i Vaggeryd i Skillingaryd.nu, då undrar man om det finns pengar kvar till övriga i kommunen? Eller satsas allt på Vaggeryd? Ska hela kommunen leva, så borde kommunen satsa mera på övriga orter i kommunen. Vaggeryd har ju ändå fördelen att kommunen heter Vaggeryds kommun.

Är beklämmande att detta får fortgå.
Jag verkar i den privata sektorn. I denna sektor får man, sannolikt inte, som ansvarig behålla jobbet om man hanterar andras pengar med så dålig respekt. Hur hanteras denna situation inom kommunen? Besparingar inom något annat ”ben”.

Vad är 40-45 miljoner minus. Politiska män och kvinnor betalar det inte ur fickan. De betalar skattebetalarna. Det fungerar inte privat, men det fungerar i politik.

Hur kan man glömma och ta med markarbeten i kalkylen, det är ju skrämmande vilken låg nivå det är på dem som godkänner den kalkylen. Hade man gjort så när man bygger ett hus privat så hade ju banken hånskrattat åt en, och att det sker gång på gång. Vem var med och godkände kalkylen?

Ja du Daniel, då träder de inte fram, för maken till att räkna fel i denna kommunen, det har man aldrig hört talas om.

Ja det är nog värre än vad som framgår här. går man in och läser vad det är man har missat i kalkylen på gamla salvan, så undrar man ju vem som har tagit fram glädjekalkylen. Man får skämmas som politiker när man hantera skattemedel på detta sätt. Själv har jag försökt få stopp på blödningen under två års tid, varit gnällig, negativ allmänt besvärlig. Har flera gånger fått höra att C bara gnäller och är negativa.
Fått höra kommentarer som, Vi kan inte bara klaga vi har ju fått fina lokaler. Kan väl tillägga att
man har haft svårt att få övriga politiker med sig,
så jag har ju misslyckats. S har inte haft så mycket att säga om dessa budgetöverskridningar, trots att dom kunnat både i KS, KF och Tekniska.
Dessutom har ju S flera tunga poster som oppositionsråd och vice ordförande i Tekniska med full insyn i arbetet.

Nä detta är inget man är stolt över och den moraliska kompassen är i botten.

Vi måste kunna bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *