Nyheter

Kommunledningen besökte ungdomsgård

Nyheter "Vi vill ut och se verksamheten" - under morgontimmarna har kommunledningens trio besökt ungdomsgården i Skillingaryd.

Kommunledningen på besök vid ungdomsgården. Från vänster Kenth Williamsson (S), fritidsledaren Niklas Ankarbranth, kommundirektören Annika Hedvall, förvaltningschef Göran Svensson och kommunalrådet Gert Jonsson  [1/7]

Niklas berättar om verksamheten på ungdomsgården i Skillingaryd  [2/7]

Det har skett en kraftig satsning på ungdomsverksamheten  [3/7]

Fritidsledaren Niklas Ankarbranth  [4/7]

Annika Hedvall och Kenth Williamsson lyssnar  [5/7]

Gert Jonsson intill ungdomdsgårdens bokavdelning  [6/7]

Niklas berättar att det är öppet för ungdomar i Skillingaryd på onsdagar och fredagar  [7/7]

Kommunledningen har tidigare i höst besökt både barn- och utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen. Idag var det kultur- och fritidsförvaltningens tur. Ett fulltecknat schema hade förvaltningschefen Göran Svensson sammansatt åt trion, Gert Jonsson, Kent Williamsson och Annika Hedvall. Dagen började med att besöka ungdomsgården i Skillingaryd, där fritidsledaren Niklas Ankarbranth fanns på plats.

– Vi var tidigt ute och att bedriva ungdomsverksamhet. Föreningslivets betydelse har präglat mitt arbete här på förvaltningen. På 90-talet började det hända grejer – då kom de första fritidsgårdarna och när vi kom in på 2000-talet blev det på allvar och alla kommuner skulle anordna någonstans där ungdomar kunde vara. Det har skett en kraftig satsning på ungdomsverksamhet. Idag har vi 2,5 miljoner kronor till att stödja vår öppna ungdomsatsning, säger förvaltningschefen Göran Svensson.

Niklas Ankarbranth, fritidsledare, visar upp lokalerna vid centrum i Skillingaryd. Ett rum finns för dans, bio och innanför det finns ett litet kryp-in där man kan få vara i fred en stund. Kök finns och ett stort rum man kan ”hänga i” där det finns sköna soffor och en bokavdelning.

– Idag är det 60% killar som är här, det har blivit bättre, då det förr nästan enbart var killar på ungdomsgårdar. Vi jobbar hårt med jämnställdhet och värderingar och den här ungdomslokalen har ungdomarna själva fått/får vara med och inreda, börjar Niklas berätta.

I Skillingaryd är lokalen öppen onsdag och fredag. I Vaggeryds motsvarande ungdomslokal är det öppet tisdagar (för mellanstadiet) och torsdag, lördag.

– Frågan är ständigt hur mycket verksamhet ska vi, från förvaltningen sett, ha här i vår nya lokal eller hur mycket ska vi vara ute i samhället, undrar Göran.

– Vi har två ungdomsgårdar här i kvarteret. En här för de yngre och en för de äldre där borta, säger Gert och pekar bort mot Jupiter.

Niklas berättar för kommunledningen om det väldiga intresset för sommarkul som har arrangerats för kommunens ungdomar i somras och hoppas att ett liknande projekt även kommer nästa år. I år fanns 150 000 kronor öronmärkta från förvaltningen och regeringen sköt till med 250 000 kronor, så sommarkul kunde verksamhet alla dagar på sommarlovet.

– Man får en annan kontakt med föräldrarna, mycket värdefullt. På somrarna är kompisarna borta, föreningslivet är mindre aktivt än vanligt, så sommarkul är viktigt för bygdens ungdomar, menar Niklas.

Sällskapet fortsatte sedan i rask takt till Miliseum…

 

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *