Nyheter

Kommunstyrelsen enig om avfallssamarbete

Kommunstyrelsen enig om avfallssamarbete

Nyheter Det är en nöjd ordförande för kommunstyrelsen som förra veckan konstaterade att vägen in i den framtida avfallshanteringen nu ligger klar för Vaggeryds kommun.

– Nu har vi äntligen kommit loss i den här frågan och landat i ett samarbete i riktning mot ett kommunförbund med Gnosjö, Gislaved och Värnamo, ansåg Gert Jonsson efter oktobersammanträdet med kommunstyrelsen.
I nästa andetag konstaterade han att det var hög tid eftersom frågan om avfallshanteringen, och framför allt då hushållens del, har diskuterats fram och tillbaka sedan 1993.
Så sent som för 14 månader sedan gjordes en kursändring. Vaggeryds kommun var länge inne på ett samarbete med GGV-kommunerna samt Habo, Jönköping och Mullsjö. Men i augusti i fjol vände Vaggeryds kommun istället blicken österut. Tekniska kontoret fick i uppdrag att utreda för- och nackdelar med ett samarbete med höglandskommunerna i VESUAT (Vetlanda, Eksjö, Sävsjö, Uppvidinge, Aneby och Tranås). Anledningen var framför allt en rädsla för Jönköpings dominerande roll.
Men när Jönköping valde att gå samman med Habo och Mullsjö föll bitarna på plats igen. Det blir nu samarbete med Värnamo, Gnosjö och Gislaved.
– Vi är glada för att Femklövern ansluter till vår syn, säger kommunalrådet i opposition, Kenth Williamsson (S).
– Får vi dessutom sätet för den nya kommunorganisationen i Vaggeryds kommun är det bra eftersom vi har fördelen att ligga så bra till rent geografiskt.
Gert Jonsson kompletterade med att berätta att Vaggeryds kommun fått en sådan förfrågan.
– Vi är rätt långt framme men är ännu inte redo att spika ett beslut. Det som vägde tungt var att organisationen i det här kommunförbundet med två ledamöter från varje kommun i ledningen ger oss möjlighet att verkligen vara med och påverka.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *