Nyheter

Kompetens i fokus hos Vaggeryds Maskin

Nyheter 101 företag ska besökas. Vi var med när kommunala trion träffade Erik Sandahl och Vaggeryds Maskin. Mycket dialog om rätt personal på rätt plats där Vaggerydsföretaget ser mycket ljust på framtiden.

"Pappa Allan sa att vi måste fika först". Och så gjordes innan rundvandringen.  [1/16]

Linus Lundkvist och Sven-Åke Johansson jobbar med konstruktion, inköp och planering.  [2/16]

Rundvandring på Vaggeryds Maskin  [3/16]

Specialbyggda trucken som används vid däckhotell görs på Vaggeryds Maskin  [4/16]

"Vi investerar hälften av vår omsättning varje år"  [5/16]

Svetsbås på Vaggeryds Maskin  [6/16]

101 företag besöks på 101 dagar  [7/16]

Gafflar  [8/16]

  [9/16]

"Det är ett hantverk att svetsa" berättar Erik  [10/16]

Montering av truckar  [11/16]

Trion besökte Erik och Vaggeryds Maskin  [12/16]

Stor plåt...  [13/16]

...där det skärs ut detaljer  [14/16]

"Vaggerydsmodellen hjälpte oss mycket" berättar Erik  [15/16]

  [16/16]

Nu har över 50 företagare, hälften av de planerade, besökts av näringslivsråd/kommunledning/politiker.

– Fantastiskt att få komma ut och träffa företagarna, säger näringslivschefen Patrik Kinnbom.

När vi kommer in till Vaggeryds Maskin möter ägaren Erik Sandahl upp och nämner snabbt ”Pappa Allan sa att vi måste fika först”. Trion nickar instämmande och följer med till kontoret där kaffe och vetelängden är uppdukad. På dataskärmen intill finns att läsa; Vaggeryds Maskin omsätter 30 miljoner kronor och har 20 anställda.

– Vi besöker företagen för att få en bra dialog med er och vill höra hur man vill och kan utveckla sin verksamhet. En helhetsbild helt enkelt, börjar Patrik Kinnbom berätta.

– Vaggeryds Maskin har, som så många andra, svårt med kompetensförsörjning. Vi får tacka nej till jobb för att vi inte har personal. Det är vi själva som måste ta tag i det här. Vi behöver personal nu, men även om 5 och 10 år, börjar Erik Sandahl berätta.

Anna-Karin Slunge är med i besökstrion och hon är inte bara (S)-politiker utan jobbar med studievägledning på skolan och undrar om möjligheten till praktik för ungdomarna.

– Vi är en tung industri och facket stänger möjligheten då 15-åringar inte får göra något, vi vill gärna visa upp vår verksamhet, men det är svårt för oss när praktikanterna är under 18 år, säger Erik.

– Praktik handlar om bredvidgång och får eleven inte gör något blir det tråkigt. Handledaren har ett stort ansvar här samtidigt som skolan har ett ansvar att få ut praktikanterna, menar Anna-Karin Slunge (S).

Arbetsmarknadsenhetens Carl-Gustaf Karlsson inflikar att även han i sitt arbete som arbetskonsulent behöver praktikplatser till dagliga verksamheten och Erik berättar att arbetsmarknadsenheten har haft praktikplatser på Vaggeryds Maskin, vilket har fungerat mycket bra.

– Vaggerydsmodellen var vi med i förr, där personal utbildades och det gav oss väldigt mycket. Vi behöver öronmärka och göra en riktad insats då vi söker svetsare. Katrin Svensson hjälpte oss mycket i den här modellen. Tidigare har vi varit extremt lokalt förankrad när det gäller svetsare men de sista fem anställningar har varit personal som inte är svenskfödda. Det kan bli några kulturkrockar då det kanske är det första jobbet på svensk mark som de får hos oss, säger Erik.

– Jag tipsar om svetsutbildningen på Fenix som ingår i industriprogrammet. Ni kanske är intresserade av att berätta om er verksamhet? Undrar Anna-Karin Slunge.

– Det låter mycket intressant. Vi är stora inom svetsning och i den här regionen slåss vi om samma personer. Vi lägger mycket vikt på hantverket och vi behöver duktiga svetsare. Att svetsa är ett hantverk. Vi har även montering där vi nu lämnar ifrån oss en färdig artikel. Det gör att vi är rätt så tighta mot våra kunder, berättar Erik.

Idag är 70% av det som lämnar Vaggeryds Maskin monterat och klart. Erik nämner att den lokala hjälpen är guld värd och nätverket som byggts upp gör att företagen lånar verktyg mellan varandra och han värdesätter närheten mycket.

– Vi ökar och har en bra tillväxt. Efter årsskiftet har det rullat på riktigt bra. Alla våra kunder går mycket bra just nu och vi märker inte av någon avmattning. BT taktar högt i Mjölby och där styr den globala verksamheten där målbilen är att bli störst inom truckbranschen i hela världen. Eftersom vi hyr vår lokal, idag på 3 000 kvadratmeter, finns det möjlighet att växa. Vi måste vara med på tåget och vi måste se alla möjligheter bland högvolymsartiklar, säger Erik.

– Hur är kontakten med bankerna, undrar näringslivchefen.

– Det här med lokala kontakter finns inte kvar längre. Idag är det olika personer från gång till gång. Visst det var mycket enklare förr när man hade en person man kände igen på banken. Lokala känslan har försvunnit, svarar Erik.

Vaggeryds Maskin är under tillväxt och ser ljust på framtiden. De har nu anställt en produktionschef och en svetsansvarig.

– Tidigare var jag även ”mellanchef” då vi inte hade någon annan. Jag var 28 år när jag tog över företaget och idag anställs många yngre, vilket är fantastiskt roligt. Nu vabbas det här på företaget, det fanns inte på kartan förut, avslutar Erik som är civilingenjör och maskinteknisk konstruktör i grunden.

Efter fikat gjordes en rundvandring i fabrikslokalerna där bland annat en specialtruck, som monteras klart inom väggarna, byggd enbart för att jobba i däckhotell, visades.

Taggar

Dela


1 reaktion på Kompetens i fokus hos Vaggeryds Maskin

Tack för ett trevligt besök och en positiv artikel som belyser både utmaningarna och möjligheterna med att driva företag i Vaggeryd. Lite små faktamissar får man räkna med men jag vill poängtera att vi har en väldigt bra dialog med fackförbundet metall och deras lokala representanter.
Ska vi kunna skapa förutsättningar för fortsatt kompetensförsörjningen inom industrin krävs initiativ; näringsliv, skola, facket m.fl måste samarbeta och det görs genom dialog. Jag tycker näringslivsrådets initiativ att besöka 101 företag är en lysande start.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *