Nyheter

Konservatorn vårdar kyrkmålning

Nyheter Renoveringen av Byarums kyrka går framåt. Vi har varit på plats för att träffa murarna, elektrikern och konservatorn från Länsmuseet.

Lars Andersson och Andreas Karlsson från Elbyrån  [1/11]

Många meter sladd  [2/11]

Här jobbar Gunnel med att vårda 1300-tals målningarna inne i kyrkan  [3/11]

Nya lampor har kommit på plats och Lars visar den gråa nyansen som ska bli överallt  [4/11]

Lars fick med höjdrädda reportern längst upp. Taket har fått ny färg  [5/11]

Men en liten pensel och bomullstussar gör Gunnel sitt jobb  [6/11]

Konservatorn i Byarums kyrka  [7/11]

1300-tals målningar vårdas  [8/11]

Lars och Murar-Stefan kollar läget några trappor högre upp  [9/11]

Lars och Murar-Stefan  [10/11]

Här kommer pentry och toalett rymmas i nya utbyggnaden  [11/11]

– Vi är nu halvvägs in i processen. Vi fick göra mer med golvet än vad som var tänkt från början då vi hittade mögel i kutterspånet. Nu har vi bytt ut golvbjälklagret. Invigningen är förskjuten något, vi siktar nu på tredje advent. Vi har börjat restaurera väggarna inne i kyrkan och muren ska filtras på. Taket är rengjort och den första färgen är påstruken. Elektrikerna har dragit klart alla kanalistation. 3000 meter kabel har lagts ut och elen gjordes om 1953 så det var på tiden, säger Lars Andersson.

Målningarna inne i Byarums kyrka kommer från 1300-talet. Vid senaste renoveringen, för 65 år sedan, fick man fram målningarna bakom lagade putsen.

– Jag har inte tålamod att vara förskollärare, men det här går bra, säger Gunnel Rosenkvist med ett stort leende när vi klättrar upp till hennes arbetsplats inne i kyrkan.

– Jag lagar skadorna som har blivit. Den här målningen visar när Jesus blev döpt i Jordanfloden. Ovanför oss är glädje och längre ner visar synden, berättar Gunnel.

Konservatorn har tagit bort den lösa smutsen som samlats i skarvarna i putsen, annars blir det för tätt och risken att putsen lossnar.

– Jag kommer inte förstärka något, bara stabilisera och vårda det som finns så att målningen håller längre, avslutar Gunnel.

Utanför kyrkan i nordlig riktning kommer 40 kvadratmeter att byggas ut, där det ska bli pentry och toalett.

– Många prover har tagits i väggen som vi snart ska ta upp. Vi har medeltida takstolar som vi ska vara rädda om, det här är ett projekt med ett fantastiskt samarbete mellan yrkesgrupperna, säger Lars Andersson.

Stefan från Jönköping finns på plats med sin firma och anställda för att renovera putsen inne i kyrkan.

– Vi tar bort det som är löst och lagar upp. Vi kalkar väggen och det är ett hantverk i sig, menar Stefan som har haft Byarums kyrka som sin arbetsplats i snart 2 månaderna.

– Efter renoveringen i Svenarums kyrka fick jag kulturhantverkarstipendiatet och det kan vara en del i att jag är här i dag i pastoratets andra kyrka, säger Stefan och Lars Andersson nickar instämmande.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *