Nyheter

Kortare väg krävs för att få skolskjuts

Nyheter Vid barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde gicks riktlinjer för skolskjutsar igenom. – Från höstterminen har vi minskat avståndet för mellanstadieelever, kommenterar nämnden

Arkivbild

– Det gäller avståndet när man får skolskjuts. Vi har ändrat att går eleven i årskurs 4–6 så har det tidigare krävts 4 kilometer mellan hem och skola, men det är nu 3 kilometer. Vi har sett att de elever som bott inom spannet 3–4 kilometer bor på ett sådan sätt där man väntans gå och det är inte säkert. Övriga, lågstadiet och högstadiets kilometer till skolan, ligger kvar som tidigare. Det här börjar gälla från höstterminen, säger Marijo Corkovic (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

Skolskjuts i kommunen beviljas elever i förskoleklass, grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola, i anslutning till schemalagd skoltid under skolans höst- och vårtermin. Elever bosatta inom tätorter beviljas inte skolskjuts. För elever utanför tätort beräknas skolvägen från den fastighet där eleven är folkbokförd och bosatt. 

Skolvägen skall ha följande längd, för att en elev skall vara berättigad till skolskjuts; Skolår F-3 minst två kilometer, skolår 4-6 minst tre kilometer (här var det tidigare fyra kilometer), skolår 7-9 och gymnasiesärskola minst fyra kilometer. 

Avståndsmätningen sker enligt följande prioriteringsordning: Gångväg, cykelväg och bilväg. Avståndsmätningen genomförs på de vägar som är kortast möjliga, som är naturliga och rimliga att använda och som med få undantag är framkomliga hela året om. För de elever som är skolskjutsberättigade finns gränser för hur lång vägen får vara mellan folkbokföringsadressen/bostaden och skolskjutsens påstigningsplats: skolår F-3 max en kilometer, skolår 4-6 max två kilometer, skolår 7-9 max tre kilometer och gymnasiet max sex kilometer. 

När en elev beviljas skolskjuts sker det en individuell prövning vid bedömning av vilken typ av färdmedel skolskjutsen bör bestå av. Bedömningen sker enligt följande rangordning: 1. Ordinarie turer med upphandlad entreprenör. 2. Möjligheter till att åka kollektivtrafik med skolkort. 3. Resor med busstaxi. 4. Resor med busstaxi där eleven upphämtas i hemmet. 5. Självskjutsning med ekonomisk ersättning eller ekonomisk ersättning för annat transportmedel. Bedömningen är att elever från årskurs 4 i utgångsläget har den mognadsgrad som krävs för att kunna hantera en resa med kollektivtrafiken. 

Taggar

Dela


4 reaktioner på Kortare väg krävs för att få skolskjuts

Skolskjuts är en omöjlighet för oss som har barn varannan vecka i annan kommun, löjligt när man ser bussen åka förbi varje dag in till stan, gör om regelverket totalt.

Det känns verkligen som ett syftningsfel! Måste familjerna flytta närmare skolan för att barnen ska få skolskjuts?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *