Nyheter

Kostnaden för politisk verksamhet är viktig

Nyheter Revisorernas redovisning lämnades vid kommunfullmäktige. ”Vi är ingen nämnd och vi ska delge er information fortlöpande framöver. Revisorerna har under året granskat särskilda verksamheter och är kritiska till barn- och utbildningsnämndens bristande styrning av verksamheten när underskottet på 10 miljoner kronor noterades”

Kommunal revisor redovisade sin berättelse under kommunfullmäktige

Berry Lilja, kommunens revisor, har tillsammans med sina fyra kollegor lämnat kommunens revisionsberättelse för 2019.

– Vi är fem revisorer och vi har delat upp oss inom nämnderna. Det gör att vi, vill jag påstå, får ett gott grepp om vad som händer, om det överensstämmer med lag, risk behöver inte vara ekonomisk risk, det kan vara av andra ting. Jag yrkar att man vid nästa års årsredovisning ändrar titlar, vi är kommunala revisorer, ingen nämnd, börjar Berry Lilja berätta när han tar plats i talarstolen i Skillingehus.

– Det var en förnämlig föredragning som ekonomichefen gjorde. Det finns ingen anledning att diskutera det igen. Revision handlar inte om att skapa konflikter, det handlar om att göra saker bättre framöver, finns det andra sätt att jobba på? Under det här året har vi gjort fem fördjupande granskningar. Detaljplan, kommunstyrelsens uppsiktsplikt, kostnader för politiska verksamheten, LSS verksamheten och det kommunala utjämningsbidraget, kvalité och effektivitet inom äldreomsorgen. Vi har fått en känsla av att det är lätt att leverera ett svar till revisorerna. Nämnd eller styrelsen måste se till att det svaret man lämnat till revisionen ska genomföras. Framgent kommer vi att begära en återkoppling för att se vad ni gjort och sagt.

– Kostnader för den politiska verksamheten är viktig, där begärde vi inget svar och vi kan inte ha någon speciell synpunkt vad gäller ärendet, men se över kostnaden. Vi har sett över LSS verksamheten och jag hoppas att åtgärderna sker. Vi borde inte ha 22 miljoner i intäktsystemet till att få ett minus. Vi borde gå +-0. Socialnämnden har svarat tillsammans med ekonomichefen att man ska kika på det här. Det här systemet med utjämningen är inte det enklaste som finns. När det gäller äldreomsorgen kunde vi se att kostnaden för särskilt boende var väldigt höga. Kostnader för hemtjänst låg lågt. Är det så? Eller är det också där att man budgeterar fel? Detta är inget mål som vi satt, vi har satt ett mål att äldre kan bo hemma så länge som möjligt. Vi kunde se att en hemtjänstagande har ett lågt nyttjande jämfört med riket. Det är fullmäktige som har tillsatt oss och det är ert uppdrag vi verkar. Vi kommer nu att vid varje granskningsrapport skicka över till er i fullmäktige som en delgivning. Då hoppas jag att man hittar lite intresse för det här. Fullmäktige ska, såklart, ta del av det arbetet som vi gör, berättar Berry.

Revisor Lilja fortsätter ”Det har varit en diskussion om investeringar och det har vi registrerat i vår berättelse också. Vi har hög investering i vår kommun. Vi har gått igenom golvet när det gäller soliditet. Vi har också diskuterat barn- och utbildningsnämndens minusresultat, där är vi kritiska till att åtgärder inte har vidtagits. Det har inte påverkat revisorernas ställningstagande. Vi bedömer sammantaget att kommunen har bedrivit verksamheten tillfredställande” .

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *