Nyheter

Kostnader under pandemin får stöd

Nyheter Socialstyrelsen har i uppdrag att fördela stöd till kommuner och regioner för de extra kostnader som uppkommit under coronapandemin

Socialstyrelsen har fått uppdraget att fördela totalt 10 miljarder kronor för de merkostnader som kommuner och regioner har fått i och med pandemin. Ansökningen och fördelningen sker i två omgångar med fem miljarder vid varje tillfälle.

Vaggeryds kommun har ansökt om 11,7 miljoner kronor för första perioden och håller nu på att sammanställa nästa ansökan som ska vara inskickad den 30 november. Beslut för första perioden tas inom kort och den andra perioden ska vara klar vid årsskiftet.

Den första perioden gäller för de kostnader som man fått under perioden 1 februari till den 31 augusti. Bland annat har man kunnat ansöka om merkostnader för extra personal, övertidsersättning, skyddsutrustning, informationsinsatser, anpassning av lokaler och skyndsamma transporter. Socialstyrelsen granskar och utreder nu ansökningarna för att bedöma om de är i enlighet med förordningen. Totalt har det ansökts om totalt drygt elva miljarder kronor, men det finns fem miljarder att fördela. Det innebär att ingen kommer att få den summa de har sökt.

– Inriktningen är att samtliga som har ansökt kommer få en lika stor andel utifrån deras respektive godkända belopp, säger Zara Warglo som är avdelningschef på Socialstyrelsen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *