Nyheter

Kostnaderna för LSS tynger den kommunala ekonomin

Nyheter När ansvaret för LSS till stor del flyttats från staten till kommunerna följer också kostnaderna med

Källa: Vaggeryds kommun

För några år sedan behandlades frågan om LSS-ersättning (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) i Högsta förvaltningsdomstolen vilket ledde till en dom som innebar ny tolkning hos Försäkringskassan avseende statens ansvar. Men den hårdare bedömningen fanns även tidigare och blev mera synlig i debatten i och med domen samt i och med regeringens krav på minskade kostnader i regleringsbrevet till Försäkringskassan 2016.

Stöd enligt lagen beviljas fortfarande om än enligt ett stramare regelverk och kostnaderna har hamnat hos kommunerna i högre utsträckning. Alla som bedöms ha ett behov lägre än 20 timmar skickas från Försäkringskassan till kommunerna. Enligt Försäkringskassan bedöms allt fler, om de bedöms ha behov, har ett behov som ligger under 20 timmar vilket gör att de hamnar hos kommunerna att hantera.

Utvecklingen i Vaggeryds kommun har inneburit en fördubbling av antalet beviljade timmar för personlig assistans från 2014 fram till idag. 2014 var det 20462 timmar som beviljades enligt LSS och det har nu ökat till 43273 timmar. Det har också inneburit ökade kostnader vilket inneburit att det ekonomiska resultatet gått från ett överskott på 1,3 miljoner 2014 till ett underskott. För tiden fram till och med september 2018 är underskottet mot budget 4,2 miljoner och det kommer troligen att bli ett ännu högre underskott när bokslutet redovisas på vårkanten.

Under valrörelsen var LSS en het fråga där partierna var kritiska till nuvarande tolkningar av regelverket och sade sig vilja hitta en lösning där staten tar tillbaka ett ökat ansvar. Hittills har ingen sådan överenskommelse träffats och få tror att det blir en uppgörelse kring huvudmannaskapet eller annan ansvarsfördelning under kommande mandatperiod.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *