Nyheter

Kostpeng i fokus på nämndmöte

Nyheter När barn- och utbildningsnämndens politiker senast träffades var kosten en av delarna under sammanträdet. Vikten av att, trots inflationspåverkan, att tillaga maträtter till kommunens elever med hög kvalité samt förslaget om matsvinnslådor

Kommunen ser att livsmedelskostnaderna har ökat med 20-25 procent och portion i skolan har därmed gått från 12,80 till 14,90 kronor.

Några punkter som barn- och utbildningsnämnden tog upp under senaste sammanträdet var att: fortsatt vara väldigt noga vid val av livsmedelsinköp, noggrann uppföljning och redovisningen av ekonomin områdesvis, enbart köpa livsmedel inom avtalet, när val av ekologiska inköp görs att man går efter den gemensamma inköpslistan och att dyra livsmedel väljs bort när matsedeln planeras samtidigt som man försöker att öka intäkterna. 

Jenny Larsen (KD); 

– Tror det är många som inte vet att man kan faktiskt som privatperson komma och äta i skolmatsalen. Vi har nya recept med billigare råvaror, fast ändå nästan samma mat då vi minskar ned dyra proteinet i våra recept och vi kan sälja matsvinnslådor. 

Enligt kostavdelningens positiva effekter märks bland annat: Alla har engagerat, personal och elever, där man utvärderat de utvecklade maträtterna och har lett till nya insikter. Mer utrymme i maträtterna har gjorts för rotsaker, baljväxter med mera. 

Enligt kostavdelningens mindre positiva effekter märks bland annat: Minskat ekologiskt inköp under hösten, mindre närproducerad i pris på tallrik, näringsrika laxen är borttagen från matsedeln, den rena vita fiskan har varit dyrare än färdigpanerad fisk och att man då tillfälligt har minskat på att panera egen fisk. Kostnadsgräns på 120 kronor per protein har gjort att variationen på animaliska maträtterna minskat något. 

För att minska konstnaderna har förvaltningen nedan konkreta exempel på skolmaten: Nytt recept på pannbiff på kyckling (64 300 kronor per år), stroganoff med kycklingmorot korv (37 000 kronor per år), köttfärslasange 70 procent nöt och 30 procent rot (40 000 kronor per år), köttbullar serveras två gånger på sju veckor istället för hamburgare en gång och köttbullar en gång (53 700 kronor per år), tacofest hälften nöt och hälften ärta (72 000 kronor per år). 

För att öka intäkterna kan lunch köpas av privatperson i skolmatsal och försäljning av matsvinnslådor kan ge en intäkt på 12 000 kronor per år. 

Tidigare under hösten har barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott begärt ett tillägg på 2,8 miljoner kronor för inflationspåverkan nästa år samt att resursfördelningsmodellen ska ses över så att kompensation för nya elever utgår från vad det faktiskt kostar i dag, samt en årlig uppräkning. 

Arkivbild från en invigning av en skolmatsal

Taggar

Dela


7 reaktioner på Kostpeng i fokus på nämndmöte

M
Vad menar du med det vanliga SD-kortet?
Syftar du på sanning och fakta som övriga partier sedan anammar och kallar sin politik tio år efter det SD tagit upp det? Det är som vanligt med övriga partier ”vi såg det inte komma”

Konsekvensanalyser är inte övriga partiers starka sida.

Vaggeryds kommun har inget med kriminalvårdens matbudget att göra Mikael. Det får du ta med dina kompisar uppe på riksdagen så kanske de kan göra nått åt detta
Så blanda inte ihop äpplen och päron. Det är inte så det funkar

Så det vi är ett SD-kort att tycka att det är bedrövligt att fängelsekunder äter bättre än vår barn i skolan. Det handlar inte om mängden mat som konsumeras utan prioriteringar av pengar. Men det är självklart att SD är positiv till allt som blir till det bättre för vår befolkning.

Kanske är dags att uppdatera matsedeln lite och laga mat som barnen äter, förstår att det ska sparas in men man måste ju kunna laga mat som är god. Ibland kommer barnen hem och är vrålhungriga då maten inte smakat gott. Själv så skulle jag aldrig betala för att behöva äta skolmaten igen.

De flesta barn i skolåldern äter knappast samma mängd mat som en vuxen fängelseintern och det var ju dessutom till alla dagens måltider, så det var ju inte någon bra jämförelse i sammanhanget även om jag förstår att du ville dra det vanliga SD-kortet att jämföra kostnaden med kriminella eller invandrare.
Håller dock med om att lunchkostnaden borde vara högre än 14.90.

Nu ska det sparas på fel ställe igen. Kostnad för lunch 14.90! Hur kan man laga en lunch för dessa pengar? På Furugården kostar det 77:- för pensionärer. Kan inte förstå att man höjer nämndarvoden och stryper matkostnader för våra barn. Ge barnen bra och näringsrik mat som de behöver även om det blir några tior dyrare. Skollunchen är kanske dagens viktigaste mål för många barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *