Nyheter

Kraftig höjning av VA-taxan

Nyheter VA-taxan i kommunen föreslås från och med 1 januari 2024 höjas med 10 procent. Detta framkom under tekniska nämndens senaste sammanträde.

Genrebild. Foto: Henrik Skoglund

Anläggningstaxan kommer enligt förslaget höjas med igenom snitt tio procent. Brukningstaxan med 10,5.
– Mycket är drivet av räntebördan. Sedan ökar reinvesteringskostnaderna. Det är tuffa tider helt enkelt, säger tekniska nämndens vice ordförande Olof Sjöholm (C).

Jämför man med andra kommuner så ligger dock Vaggeryd fortfarande lågt. Men kostnaderna kommer troligtvis öka än mer framåt.
– Den lättexploaterade marken vi haft i Vaggeryd och Skillingaryd börjar ta slut nu så vi kommer få besvärligare områden framöver.

 

Taggar

Dela


8 reaktioner på Kraftig höjning av VA-taxan

VA-taxan ska täcka kostnaderna för allas vatten och avlopp. Taxan ska inte leverera någon vinst till skattekollektivet. Skattekollektivet ska inte ge några pengar till VA. Självfinansierat med andra ord.
Rastad är en stor kostnad, precis som renovering av befintligt nät.
Kollar man sin kostnad för att ha fantastiskt vatten i kranen hemma, samt någon som tar hand om det som ska ut, så tycker inte jag det är oskäligt.
För mig ökar kostnaden med cirka 30 kronor i månaden.

Jag hoppas politikerna slutar ljuga. I Hok sa man att det var brist på vatten en varm sommar, men sanningen var att reningsverket inte klarade av att leverera vatten.

Så, i framtiden hoppas jag politiker säger sanningen istället för att ljuga. Det vore ett steg framåt.

Det kostar förmodligen en del att ansluta fastigheterna utmed Sandsjön och Fängen till det kommunala nätet.
Även om fastighetsägarna får bidra med en saftig anslutningavgift.

Nu får ni allt ge er förstår ni inte att invånarna har det tufft ändå med elpriset och drivmedelspriser och framförallt matpriser. Gör om och gör rätt för medborgarna

Så är det med kommunalt vatten och som alla förstår är dricksvattenskyddet en viktig aspekt för oss som inte vill se våra vattentäkter hotade av vindkraftprojekt. Dessutom hotas kommunalt vatten alltid av restriktioner, exempelvis bevattningsförbud.

Var hände med pengarna som kommunen har fått 11,1 miljoner för att täcka upp inflationen, även denna förvaltning har fått sin del!
Att höja 10 procent är stor höjning för kommuninvånarna i dessa tuffa tider.
Det är enkel bortförklaring alla andra har högre taxa, alla andra kommuner har andra förmåner som inte Vaggeryd har!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *