Nyheter

Kraftig ökning av viltolyckor i länet

Nyheter Viltolyckorna i länet ökar och under de närmaste månaderna kan vi räkna med cirka tio olyckor per dag i länet. Det visar statistik från försäkringsbolaget If.

Arkivbild

Under januari till augusti har det rapporterats sammanlagt 2 082 viltolyckor i Jönköpings län. Det är 251 fler än i fjol och länet följer samma utveckling som finns i hela landet.

— Viltolyckor är ett stort problem i Sverige. Vi har sett en ökning av dessa under flera år. År 2020 minskade olyckorna något, men nu ser vi en uppgång igen, säger Johan Granholm som är motorexpert på If, i ett pressmeddelande.

Ökningen har pågått under hela 2000-talet och det är på hösten som flest olyckor med rådjur sker. Oktober och november är de månader då det sker flest olyckor med vilt. I Jönköpings län kan vi räkna med omkring 700 incidenter, motsvarande tio per dag.

– I gryning och skymning löper man störst risk för viltolyckor, det är då som flest djur förflyttar sig för att leta föda. Håll uppsikt längst med vägkanterna och anpassa farten och försök förutse var djur kan dyka upp, Var extra vaksam då viltstängsel upphör, tipsar Johan Granholm.

Sett över hela landet ligger Jönköpings län på tionde plats över flest antal viltolyckor. Toppar gör Kalmar län

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *