Nyheter

Kringboende går emot högstadium vid Fenix

Kringboende går emot högstadium vid Fenix

Nyheter   Samtliga boende på Lillvägen och Verner Malmstens väg vid Fenix, sammanlagt 13 personer motsätter sig i ett brev till kommunstyrelsen byggandet av en högstadieskola vid dessa gator.

Lillvägen och Verner Malmstens väg utgår från Torsbovägen och leder mot Fenix och förskolan Växthuset.

Så här skriver man:
”Efter att i media och i kontakt med flertalet politiker och anställda inom kommunen, vill vi boende framföra våra åsikter i tankarna kring anläggandet av en ny högstadieskola utmed dessa vägar.

Vårt främsta argument är att detta redan är utrett i samband med att en ny översiktsplan togs fram och beslutades 2012. Viktigaste dokumentet att granska är sammanträdesprotokollet
Dnr: 2008/419M. Samt även samrådredogörelsen med frågor och svar som föregick detta beslut.

I dessa dokument finns en total enighet kring att inte anlägga bostäder/campus på samma plats som nu föreslås. Samtliga politiska partier men även miljö och byggnadsnämnden motsatte sig detta.

Vi finner det då mycket märkligt att man nu utreder möjligheterna igen. Det känns som om man slösar på våra skattepengar och att man förskjuter tiden för att våra barn skall ha en bra skolmiljö i kommunen. Det finns andra alternativ och lösningar kring skolfrågan!

Vi sammanfattar åter de viktigaste argumenten kring att detta inte är ett bra alternativ:
• Marken är i kommunens grönplan utmärkt som ett område att bevara och att planer finns på en våtmarkspark.
• Redan utrett enligt ovan – Ej med i översiktsplanen.
• Det finns betydande naturvärden i närheten kring detta område. I våtmarken/träskmarken kring Linnarbäcken finns miljöer att bevara för den biologiska mångfalden. Ett byggande kommer påverka naturvärden och vattenmiljön.
• Det är inget lämpligt markområde att bebygga, området är mycket sankt och det uppmärksammades i samband med byggandet av Verner Malmstens väg upp mot Fenix. Detta kommer bli extremt dyrt att anlägga och är enligt ovan också olämpligt.
Vi har begärt ut handlingar från gjord markundersökning (WSP vecka 10 – 2016) men inte ens fått svar kring detta? Detta är märkligt då detta är en offentlig handling och en begäran skall hanteras skyndsamt. Finns det något som man inte vill visa? Eller har ärendet sekretessbelagts?
• Risk kring att processen blir mycket långvarig och på så sätt kommer fördröja en bra skolmiljö för våra barn i kommunen. Det kommer krävas framtagande av en avancerad detaljplan, som vi boende kommer inkomma med synpunkter på, efter detta kommer vi överklaga detta till Länsstyrelsen som då troligtvis kommer motsätta sig detta med ovan argument, tänker främst på de betydande naturvärdena och den påverkan byggandet kommer ha på vattenmiljön. Det är också märkligt att detta område inte fanns med i Lokalplanutredningen som gjorts?• De mer personliga argumenten som vi boende har är följande: o
 Flera har blivit lovade att det inte skall ske någon bebyggelse vid våra hus. Både vid
byggandet och vid senare köp.
• Det bor många barn inom detta område och det kommer medföra ökade risker med att flytta vägen närmare de boende. Det är mycket bilkörning som inte är lämplig att ha nära lekande barn.
Samt att ett fint grönområde kommer försvinna som många idag använder.
• Marknadsvärdet på våra hus kommer kraftigt minska.
Vi hoppas Ni tar till Er dessa tankar och snarast hittar en bättre lösning på en viktig skolfråga för kommunen.

Samtliga boende utmed Verner Malmstens väg och Lillvägen”

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *