Nyheter

Krisberedskap i fokus på nämndmöte

Nyheter Förra veckan diskuterades krisberedskap och kontinuitetshantering hos politikerna i barn- och utbildningsnämnden. Vid pressträffen under måndagseftermiddagen konstaterades; – Det väcktes tankar hos oss under måndagsmorgonen, såklart… 

Under måndagsmorgonen fick grannkommunens elever åka hem/stanna hemma från skolan efter ett bombhot riktat mot skolan. 

Jimmy Lindberg, utvecklingsledare på barn- och utbildningsförvaltningen berättade vid pressinformationen efter nämndmötet: 

– Ja, det väcktes tankar hos oss i dag på morgonen, såklart. Vid hot har vi en centralt övergripande beredskap och varje enhet ska agera utifrån detta. Det kan handla om olika saker då exempelvis Sörgårdsskolan i Skillingaryd både har förskola och grundskola. Vi jobbar utifrån alla former av beredskap. Det är ett pågående arbete tillsammans med kommunens beredskapssamordanare och räddningstjänst. Förra veckan var en annan grannkommun utsatt för it-attack och vi har system-backup samt att man får gå tillbaka till penna och papper, gäller bland annat namnlistor exempelvis.

Andre vice ordförande Robin Ahlnér (KD);
– Jag vill inte vara orolig att något ska hända. Jag vill hellre tänka att vi ska ha en fungerande verksamhet utan avbrott. 

Politikerna fick information om följande vid nämndmötet:
Förskola och skola är samhällsviktiga verksamheter som bidrar till nödvändiga samhällsfunktioner som exempelvis utbildning, tillsyn av barn vars föräldrar arbetar i samhällsviktig verksamhet. Innan 2022 skulle man tänka långvarigt elavbrott och man pratade om en veckas krisberedskap. Från och med sommaren 2022 ska kommunens, och hela Sveriges, tänka 90 dagar och de viktigaste och nödvändigaste processerna och uppgifterna ska fungera på en tolerabel nivå oavsett störning. Fokus på att skydda människors liv och hälsa, samhällets funktionalitet, demokrati, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter, miljö och ekonomiska värden samt nationell suveränitet. I Vaggeryds kommun kommer samtliga medarbetare med tillsvidareanställning att få en krigsplacering. De konkreta åtgärder som påbörjats är vatten vid kortare avbrott, laga mat utomhus, påbörja lager, övningar och administrativt ska det allra viktigaste skrivas ut. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *