Nyheter

Krisgrupp arbetar med lågt grundvatten

Krisgrupp arbetar med lågt grundvatten

Nyheter Grundvattennivåerna är just nu mycket låga i Jönköpings län.

Därför har Länsstyrelsen i Jönköpings län nu beslutat att tillsätta en händelsegrupp inom ramen för det som kallas för F-samverkan.

Både vad gäller nivåerna på ytvatten så väl som grundvatten är läget i länet just nu allvarligt i Jönköpings län. Prognoserna visar dessutom på att vattnet kommer fortsätta att sjunka, vilket kan leda till problem för framförallt stora vattenkonsumenter, som exempelvis jordbruk. Det finns också risk för att grävda brunnar kommer att sina när vattnet sjunker undan.

Med anledning av det allvarliga läget har Länsstyrelsen i Jönköpings län därför beslutat att tillsätta en händelsegrupp inom ramen för samverkansorganet F-samverkan. Gruppen kommer troligtvis bestå av representanter från bland andra Länsstyrelsen, kommunerna, Regionen och Försvarsmakten.

Länsstyrelsen kommer också tillsammans med kommunerna se över möjligheten att införa rekommendationer för vattenanvändning inom länet.

Så kan du spara på vattnet:

Duscha kortare tid med snålspolande munstycke, du kan minska vattenförbrukningen med hälften och sparar samtidigt pengar. Fem minuter kortare dusch kan motsvara en vattenbesparing på upp till 70 liter.
Låt inte vattnet rinna medan du borstar tänderna. Stänger du av kranen under de tre minuterna du borstar sparas närmare 36 liter vatten.
Undvik att bada i badkar helt och hållet. Ett badkar rymmer omkring 200 liter vatten.
Diska inte under rinnande vatten och kör bara disk- och tvättmaskinen när de är fulla.
Tvätta bilen i automattvätt.
Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola för att få det kallt.
Samla regnvatten i tunnor för att vattna i trädgården.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *