Nyheter

Krisledningsorganisationen återaktiveras

Nyheter Från och med idag återaktiverar Vaggeryds kommun krisledningsorganisationen med anledning av det allvarliga läget och spridningen av coronaviruset. "Avråder från besök på särskilda boende"

Arkivfoto från maj månad. Krisledningsorganisationen

– Vi ser en ökad smittspridning runt om i världen, Sverige, i vårt län och även i vår kommun. Det är en utveckling som funnits med i de olika scenarion som vi har planerat för. Tack vare det arbete som vi genomförde under våren är vi förberedda, men det kommer ändå att bli en tuff period framåt där vi ser ett behov av att återigen aktivera kommunens krisledningsorganisation, säger Annika Hedvall, kommundirektör.

Krisledningsorganisationen innebär att en krisledningsgrupp, med stöd av krisledningsstab, fattar övergripande beslut och samordnar kommunikationen kring kommunens arbete och påverkan av coronaviruset och covid-19. Krisledningsgruppen leds av kommundirektör Annika Hedvall. Kultur- och fritidschef David Norrfjärd leder krisledningsstabens arbete. Krisledningsorganisationens arbete i våras handlade mycket om att säkerställa tillgång till skyddsmaterial.

– Just nu har vi den skyddsutrustning som behövs inom våra verksamheter. Den stora utmaningen framåt är att säkerställa en god bemanning. Att vår personal är hemma på grund av att någon i familjen är sjuk kommer bli en realitet för oss. Jag vill verkligen trycka på att det finns smitta överallt i vårt samhälle och vi måste alla hjälpas åt att följa de rekommendationer som finns. Det är en stark uppmaning till alla: agera ansvarsfullt och följ rekommendationer från myndigheter, säger Annika Hedvall.

I torsdags 29 oktober meddelade socialförvaltningen att smittan finns inom hemtjänsten och på särskilt boende. Varje torsdag gör förvaltningen en sammanställning av antalet smittade inom verksamheterna, dessa redovisas på en övergripande nivå. Torsdag 5 november lämnas nästa sammanställning från verksamheterna.

– Vi har fått frågor om på vilket boende smittan finns. Just nu är mitt budskap att vi behöver agera som att smittan finns överallt. Vi skickar regelbundet in tester och väntar på provsvar. Jag kan i dagsläget inte med säkerhet säga att vi är smittfria i en viss verksamhet. Nu är vi i ett så allvarligt läge att vi undanber att personer besöker anhöriga på vård- och omsorgsboenden och gruppboenden, säger Lotta Damberg, socialchef i Vaggeryds kommun.

Taggar

Dela


1 reaktion på Krisledningsorganisationen återaktiveras

Nätverket ”Hjälpande handen” lades ned för 6 dagar sedan trots att smittan redan då galopperade. Svårt att förstå det beslutet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *