Nyheter

Kristdemokrater på valturné

Nyheter På tisdagskvällen besökte Lars Adaktusson och Andreas Carlsson Vaggeryd med KDs valturné under namnet ”Värderingar under attack”

Kristdemokraterna har valmöte  [1/8]

Andreas Carlson och Lars Adaktusson  [2/8]

Kandidaterna laddar för intensiv valrörelse  [3/8]

Snart ska Lars Adaktusson upp på scen  [4/8]

Intresserade åhörare  [5/8]

Fler som vill lyssna  [6/8]

Väntar på att det ska börja  [7/8]

Några i publiken  [8/8]

De bägge utstrålar optimism trots kristdemokraternas läge i opinionen, även om någon mätning visar över de magiska 4% som krävs för att vara ett riksdagsparti.

När de pratar om frågor där de menar att det finns värderingar under attack nämner de följande:

  • Familjen, där de tycker att staten lägger sig i för mycket
  • Välfärden, där människan borde få en mer framträdande roll enligt partiet
  • Integrationen som bli mera av slagord är konkret politik
  • Människovärdet som de anser borde vara en tydligare ingrediens i politiken

Är demokratin mera hotad idag än tidigare?

– Nej det tycker jag inte, säger Lars Adaktusson som är europaparlamentariker men som siktar på en plats i riksdagen.  Han säger sig vara bekymrad över de extrema rörelser som finns i samhället och pekar på nordiska motståndsrörelsen (NMR) men också den islamism som hotar det demokratiska samhället. Det är en svår balansgång, men vi får inte riskera att lagstifta på ett sätt som begränsar den demokrati vi lever i. Politiken ska vara försiktig med lagstiftning, men däremot kan och ska politiker och politiska partier bilda opinion för att kväva antidemokratisk verksamhet

– Det vi kan göra omgående är att se till att en del organisationer, som förespråkar terrorhandlingar, inte ska få något ekonomiskt stöd från samhället, säger Andreas Carlson som är riksdagsledamot från Jönköpings län.

Varför kandiderar ni till riksdagen?

– Målet är ett stärkt kristdemokratiskt parti i Sveriges riksdag, säger de bägge och menar att partiet är viktigare än den egna kandidaturen. Men skulle de bli invalda har de naturligtvis inget emot det.

Vilka är de tre enskilt viktigaste frågorna som väljarna ska identifiera med (KD)?

– Väljarna blir väl inte överraskade, säger Lars Adaktusson när han väljer sjukvården, äldreomsorgen och trygghet i samhället.

– Jag ställer upp på det, säger Andreas Carlson men vill tillägga tre frågor av mera regional karaktär och radar upp familjen, föreningarna och företagandet. Det är ett inlägg som Lars Adaktusson nickar instämmande i.

Mötet på Fenix i Vaggeryd lockade ett knappt hundratal, där den absoluta majoriteten redan var med på noterna. Men när det gäller valmöten numera, oavsett parti, är de nog mera att se som peppning av de egna valarbetarna än att nå och övertyga nya väljare.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *