Nyheter

Kristdemokraterna vill ha en psykiatriambulans

Nyheter Det är ett av de förslag som kristdemokraterna lanserar i sitt budgetförslag som presenteras nästa vecka

Acko Ankarberg Johansson

I veckan bjöd kristdemokraterna i Vaggeryds kommun in till ett offentligt möte med Acko Ankarberg Johansson som är ordförande i riksdagens socialutskott och bosatt i Huskvarna. Under kvällen informerades en intresserad publik om det arbete som pågår inom det socialpolitiska området med fokus på det som kristdemokraterna anser som särskilt angeläget för att möta de behov som finns och kommer att uppstå. I sitt förslag till budget för kommande år föreslår kristdemokraterna en extra miljard till regioner och kommuner för att stärka insatserna, modellen är den så kallade kömiljarden som infördes av dåvarande alliansregering.

Ett konkret förslag är att inrätta en psykiatriambulans. Kristdemokraterna menar att det är nödvändigt att göra psykiatrin mera tillgänglig och behovet för de med psykiska bekymmer att möta utbildad personal som kan hantera olika ärenden och diagnoser. De pekar på det faktum att det idag ofta är polisen som blir skickade för att hantera människor med akuta självmordstankar. Enligt kristdemokraterna bör dessa situationer hanteras av psykiatriskt utbildade personer och frigöra polistid för polisarbete.

I övrigt har kristdemokraterna fokus på läget i kommuner och regioner.

– Det är hög prioritet att lösa den kris som många kommuner möter just nu, menar Acko Ankarberg Johansson. Hon säger att det är bråttom för staten att agera med ökade statsbidrag för att möta och mota de bekymmer som de anser hota välfärden. I kristdemokraternas budgetförslag läggs ytterligare några miljarder utöver de fem miljarder som ligger i den samarbetsbudget som lagts av regeringen och centerpartiet samt liberalerna.

Kristdemokraterna vill se en blandning av specialdestinerade statsbidrag och mera fria pengar. Men även de specialdestinerade bör vara klädda med riktade mål och inte vara detaljstyrda så att kommunerna kan utforma sina insatser utifrån lokala förutsättningar men fortfarande ska de nationella målen nås för att statsbidrag ska betalas ut.

– Vi föreslår också att det avsätts tre miljarder för att bygga ut primärvården, säger Acko Ankarberg Johansson och pekar på att en väl fungerande primärvård ger bättre förutsättningar för akutsjukvården.

Thomas Axelsson, Acko Ankarberg Johansson, Jenny Larsen och Emma Ewaldsson

Trots att värnskatten skulle vara en tillfällig skatt menar (KD) att det är fel tid att avskaffa den skatten. De anser att de pengarna skulle göra bättre nytta i insatser för äldreomsorgen.

– Vi vill ha ändrade förutsättningar för särskilt boende i Vaggeryds kommun, anser Thomas Axelsson som är ledamot i kommunstyrelsen. Han berättar att medianåldern är 89 år för de som har särskilt boende och det borde bli enklare för de som önskar särskilt boende på ålderns höst att få det.

I övrigt så redovisade Acko Ankarberg Johansson att (KD) vill sätta särskilt fokus på infrastrukturfrågorna framöver. En satsning på höghastighetståg är nödvändig enligt dem. Det måste frigöras utrymme på övrigt järnvägsnät för ökade och snabbare godstransporter och där pekar man på satsningen på det så kallade Y:et som positiv för Vaggeryds kommun. Utöver det vill de se över regelverket för sjöfarten för att nyttja även den transportsektorn bättre.

Vidare funderar (KD) på att införa en kommunal skattebroms som innebär att omotiverade höjningar av kommunalskatter ska kunna dras in av staten så att endast 50% av höjningen hamnar i den aktuella kommunen. De menar att mycket kan lösas mellan regioner och kommuner eftersom det är faktum att 30% av sjukvården är kommunal.

Avslutningsvis berättade Acko Ankarberg Johansson om den nya situation som råder i riksdagen.

– Det kom en motion från vänsterpartiet till socialutskottet, berättar Acko Ankarberg Johansson som handlade om tolktjänst för döva. Där uppmärksammade vänsterpartiet att regelverket gjorde att  det var olika förutsättningar i olika kommuner. I utskottet anslöt sig (KD) till förslaget och i det instämde moderaterna. Det blev stor uppståndelse eftersom man vanligtvis håller sig inom sitt ”block”. Acko Ankarberg fick bikta sig inför riksdagsgruppen men vann gehör och anser nu att utskottens inflytande i riksdagen har ökat och antalet så kallade tillkännagivande till regeringen har ökat markant de senaste åren.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Kristdemokraterna vill ha en psykiatriambulans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *