Nyheter

Krocketbanan – ett stycke historia

Nyheter Krocketbanan vid förlängningen av Sturegatan åt öster i Skillingaryd har i många år varit ett eldorado för dem som älskat att spela krocket.

Interiör  [1/7]

Här stod stugan, alldeles intill vallen mot motorvägen  [2/7]

Stugan kvar  [3/7]

Kjell Persson var nöjd med att den uttjänta stugan vid krocketbanan skulle forslas bort.  [4/7]

Så här såg det ut i april 2021  [5/7]

Resterna  [6/7]

Skräpigt  [7/7]

Det är nu minst tio år sedan krocketbanan i Skillingaryd användes och nu försvinner de sista resterna.
– Ja, äntligen har kommunen börjat rensa upp, säger Kjell Persson som bor strax söder om krocketbanan och som redan för tio år sedan uppvaktade kommunen att städa upp.

Kjell Persson är nyligen 80 fyllda och han har i hela sitt liv bott i de här kvarteren. Han har känt i stort sett alla som spelat krocket även om han själv inte varit så intresserad av just spelet.

Han är granne med den gamla krocketbanan och väldigt nära det egna huset finns Lukasakulle.
– Det var den lilla kullen där den södra pinnen satt, strax intill Ågatan, berättar Kjell.


De äldre som brukade spela gick undan för undan ur tiden. En av få lite yngre som spelade var Kjell Perssons brorson Linus Persson född 1963 som även han lämnade jordelivet för ett knappt år sedan.

Det fanns för övrigt en tidigare krocketbana på nordvästra sidan av korsningen Sturegatan – Östra Allégatan. Den var kvar till omkring 1971 då det byggdes nya hyreshus här. Här lär man ha börjat spela krocket redan på tidigt 40-tal .

Lennart Sjölin bodde granne med den gamla krocketbanan och han höll med lyse i ett träd. En gång blev han arg vid ett spel och gick in i huset och drog ur sladden så att det blev mörkt över krocketbanan. Det var inte bara en lek utan ofta allvar också.
Nästa dag var man tillbaka för att spela och då hade gårdagens konflikter lagts åt sidan.


– Det kunde vara hårda bataljer och ibland blev det till och med bråk. En del tjurade ordentligt när spelet inte gick deras väg eller när man tyckte att någon motståndare inte höll sig till reglerna. Det var inte slagsmål kanske men ibland inte långt borta. Däremellan var det ofta mycket skratt och i den lilla klubbstugan spelade man mycket kort, berättar Kjell Persson.


Bland många som spelade krocket minns Kjell Persson namn som Valter Rosén, Reimer Jakobsson Lennart Sjölin, ”lukas”, John Källberg, Allan Doolk, Ingvar Wickbom, Bo Karlsson, ”Sahlin, trädgårdsmästaren ”Kvickrot”, Ingvar Sandblom, Mauritz Gerhard, Henry ”Snoddas” Bengtsson, Sten Persson, Linus Persson och Stig ”Svängis” Gustavsson.


Vi har försökt få fram var stugan kom från och Kjell Persson fick kontakt med Karl-Erik Carlsson som hade svaret:
– Ja, det var en arbetarbarack som vi hade när Skillingehus byggdes, berättar han.
Det var Rememarks byggnadsfirma och efter bygget av Skillingehus blev det nya baracker. En av de gamla skänktes till krocketspelarna och fanns kvar till bara för någon månad sedan. På senare år hade den vandaliserats och nu har den körts iväg för sin sista resa.


Krocketbanan är nu ett minne blott men det finns här ett fint tv-inslag från 1984 som vi tror kommer från Smålandsnytt. (Länk)

Taggar

Dela


1 reaktion på Krocketbanan – ett stycke historia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *