Nyheter

KS: Nej, träningslokalen på Mejeriet ska inte nyttjas av andra

Nyheter Motionen från Liberalerna fick ett nej även i kommunstyrelsen som följde socialnämndens tidigare beslut

Nej. Alla är inte välkomna till träningslokalen i Mejeriet

Motionen innehöll att det skulle finnas möjlighet till att låna eller hyra träningslokalen på Mejeriet under vissa timmar, förslagsvis då de boende inte brukar nyttja den. Förslagsvis var två gånger i veckan och kanske två timmar vid vare tillfälle. Att de som ska nyttja detta får något av slags intyg av kommunens hälsocoach att behovet finns och att det svårligen kan uppfyllas på annat sätt. 

Socialnämnden fick motionen på remis och svarade i mars månad nej. Samma tanke beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott, om än oenigt då Thomas Axelsson (KD) reserverade sig. Vid kommunstyrelsen sammanträde blev det både diskussion och röstning. 

Magnus Thelin (L), föreslog att ärendet återremitteras till kommunstyrelsen för beredningen och att politikerna skulle avslå arbetsutskottets förslag som var ett nej. Ann-Katrin Löfstedt (M) är ledamot i kommunstyrelsen och ordförande i socialnämnden, som vid kommunstyrelsesammanträde yrkade att följa tidigare inslagna linje. 

Röstning begärdes och nio röstade för att avslag på motionen och två röstade nej (Thomas Axelsson, KD och Magnus Thelin L). Avstod röstning gjorde Jörgen Johansson (C) och Stig Svensson (SD). 

LÄS MER:  Debatt: Nyttjande av träningslokal på Mejeriet

Redan i kväll kommer motionen att avgöras i kommunfullmäktige.

Socialnämndens avslag grundade sig på:
I Sverige är det enligt diskrimineringslagen inte tillåtet för en kommun att ge tillträde till att hyra lokal enbart för vissa målgrupper, om detta strider mot likställighetsprincipen. Det är viktigt att följa principen om likabehandling och undvika diskriminering baserat på kön, ålder, etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning eller annan skyddad egenskap. Förvaltningen gör då bedömningen att lokalen inte enbart kan lånas ut till enskilda målgrupper utan ska då gälla alla medborgare i Vaggeryds kommun. Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet regleras i konkurrenslagen. Att öppna upp möjligheten för i motionen nämnda målgrupp oavsett antal skulle innebära att vi går emot likställighetsprincipen samt konkurrensutsätter aktiviteten i lokalen gentemot andra lokaler för ändamålet. Förvaltningen har via kommunens jurist fått stöd i att tolka lagstiftningen som ger följande ledning: Bakgrunden till den regel i konkurrenslagen som ska hindra att offentliga aktörer stör konkurrensen säger att kommunen inte utan lagstöd får särbehandla vissa kommuninvånare eller grupper av kommuninvånare genom att låna ut lokaler. 

I oktober fick Ann, Monika och Susanne ett avslag på sitt förslag som de lämnat till socialnämnden. Nej, de fick inte använda gymmet några timmar. När vi träffades på Mejeriet var trion besvikna över att politikerna inte kom och svarade på deras frågor som de hade förberett. 

LÄS MER:  Dörren förblir stängd till gymmet
Taggar

Dela


3 reaktioner på KS: Nej, träningslokalen på Mejeriet ska inte nyttjas av andra

De finns ett gym i källaren i sporthallen i Vaggeryd dit man når även med elrullstol….

Jag tycker har man någon form fysik diagnos eller fysik handikapp så vore det självklart att man kunde få vara i gymmet.
Men blir berörd över att inga politiker ville träffa Ann, Monica och Susanne.

Om jag förstår Magnus Thelins intentioner rätt så handlar det ungefär om samma sak som principen med handikapparkeringar, personer med särskilda behov. Handikapparkeringar är oerhört diskriminerande och orättvisa mot de flesta i vårt samhälle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *