Nyheter

Kungaparet skänkte konst till Vaggeryds kommun

Nyheter När Carl XVI Gustaf firade 40 år som regent 2013 besöktes Vaggeryds kommun och skänkte då ett konstverk

Aluna av Ann Wolff framställt av Byarums Bruk  [1/2]

Aluna i parkmiljö  [2/2]

När kungaparet besökte Vaggeryds kommun var ett av målen för dagen ett besök på Byarums Bruk, där det blev en rundvandring och prat om gjuteriets historia.

När besöket avslutades överlämnade Joel Enhörning, vd för Byarums Bruk, en skulptur formad av den kända konstnären Ann Wolff. Det är ett unikt konstverk med namn ”Aluna” som gjöts i återvunnet aluminium på Byarums Bruk och framställdes i 60 exemplar.

Såväl kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia var imponerade över konstverket men ansåg att det gjorde bäst nytta genom att pryda någon offentlig plats i Vaggeryds kommun än på Drottningholm och donerade konstverket till kommunen.

Nu några år senare började undertecknad fundera över var konstverket fanns. Skulle bli en del av förnyelsen av torget i Vaggeryd? Var konstverket kvar på bruket eller hade kommunen tagit hand om det hela?

Vi kontaktade Byarums Bruk fick vi reda på att kommunen har tagit hand om konstverket och att det pryder en liten parkanläggning i Vaggeryds tätort. Kommunen har, mig veterligen, inte haft någon invigning eller på annat sätt informerat om att konstverket finns till allmän beskådan. Möjligen har de sina skäl till detta, men man kan tycka att fler kunde få möjlighet att ta del av detta unika konstverk som levt ett anonymt liv i några år.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Kungaparet skänkte konst till Vaggeryds kommun

Bedrövligt hur man skött detta, ingen vet var den står och ingen vet knappt att den finns. Skäms hur ni förvaltat denna gåva!!

Vaggeryds kommun kanske har nyktrat till och inte är så monarkivänliga längre? Vore på tiden i så fall!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *