Nyheter

Kungligt telegram och tårta hos Iris

Nyheter ”Man ska leva sunt – då lever man länge”. Idag har det varit 100-års kalas hos Iris Axelsson i Skillingaryd.

Iris fyller 100 år  [1/6]

Dottern Gerd hjälper till att skåra 100-års tårtan  [2/6]

Tårta - dagen till ära  [3/6]

Man ska leva sunt, då lever man länge, menar Iris  [4/6]

Bredarydsbon Mats kom och lämnade blommor  [5/6]

Telegram från Stockholms slott  [6/6]

En vårbukett inhandlades innan vi anlände till Skolgatan i Skillingaryd. Idag fyller nämligen Iris 100 år. Vi fick inte komma för tidigt för Iris skulle göra sig iordning inför sin stora årsdag.

– Jag klarar mig själv och jag är klar i huvudet fast jag är 100 år, börjar Iris berätta medan de två döttrarna ordnar fram kaffe och goda tårtan.

Iris är uppväxt på i grannkvarteret. Hennes far hade skrädderi och Iris, tillsammans med hennes fem syskon, växte upp på skrädderiets övervåning. Småskolan gick hon i det röda huset som finns kvar på Skolgatan idag och senare blev det Fågelforsskolan när hon blev lite äldre.

– När jag var 19 år flyttade jag till Göteborg för att ta hand om hushållningen i en familj. Min moster var gift med en bror till han i familjen jag var hos. De hade en flicka som hette Maud och eftersom de tyckte att vi kom så bra överens fick jag frågan om att komma till familjen och jobba. Men det var på ett villkor – att jag fick fira jul hemma, menar Iris.

Iris gifte sig 1946. Eftersom hennes svärmor hade turisthotellet i Skillingaryd blev det naturligt att Iris och hennes make tog över driften.

– Min man var företagare så det blev att jag fick ta hand om mycket på hotellet. På den tiden hade vi även matsal, och 12 rum hade vi för uthyrning, så det var många resande som kom förbi och bodde hos oss. Sen var det många kalas, födelsedagar, vi hade Lyran och Konsum på besök, begravningar och bröllopsmiddagar anordnade vi och Harry Granstrand hade sina middagar hos oss. Vi handlade mycket hos Olle och Nisse. Men fisk och grönsaker köpte vi från Larssons fiskaffär i Värnamo, berättar Iris.

Efter 15 år som hotellägare flyttade familjen till Vaggeryd, Göteborg och Jönköping.

– När min man gick bort flyttade jag tillbaka till Skillingaryd och till de här nybyggda lägenheter på Skolgatan. Året var 1997. Nu är cirkeln sluten och jag är tillbaka i samma kvarter som jag föddes, säger Iris med ett leende.

– Jag har levt ett sunt liv, inte rökt och sällan druckit något starkt samtidigt som jag har varit väldigt noga med maten. Varje morgon äter jag fil, musli, blåbär, en knäckebrödsmacka med rökt skinka. Morötter äter jag varje dag. Mina döttrar tyckte att jag skulle ha hemtjänst bara för att de inte bor här i närheten. Jag ville egentligen inte ha hjälpen, tycker inte att man känner sig fri, men de hjälper mig med mitt insulin också. Det är inte många enheter per dag jag behöver, men det ska ändå göras, berättar Iris och är nog egentligen rätt nöjd med att få besök av hemtjänsten två gånger om dagen.

För ett år sedan, när Iris fyllde 99 år, var det storkalas på Skolgatan. Det kommer det bli idag också. Kungen har skickat telegram, tårta ska ätas, i eftermiddag kommer fler besökare och lite champagne ska drickas. En härlig dag med andra ord som har firats tillsammans med barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *