Nyheter

Kupan ställer upp för världens barn

Nyheter I second hand-butiken i Skillingaryd är det full kommers

Årets julklapp var från second hand  [1/6]

Tomtar såldes på löpande band  [2/6]

Nya varor packas upp  [3/6]

Kampanj på julpynt  [4/6]

Det finns något för alla  [5/6]

Lars Göransson tittar på försäljningssiffrorna  [6/6]

Glas, porslin, husgeråd, böcker, kläder och möbler. Det är bara en del av det du möter när du stiger över tröskeln in i Kupans lokaler i Skillingaryd. Kupan är samlingsnamnet för Röda Korsets second hand-butiker runt om i Sverige.

2018 lyckades de drygt 30 ideellt arbetande funktionärerna att få in tillräckligt med pengar för att kunna skänka 637000 kronor till olika hjälpändamål. Förra året gick pengarna till Världens barn, Tjernobylbarnen, Tjernobylbarnens vänner, insatser i Syrien och Jemen samt till trivselaktiviteter för traktens äldre.

De väljer själva till vilka ändamål som pengar ska skänkas, men Röda Korset måste som organisation vara involverade för att kunna garantera att pengarna hamnar där de ska.

De ideella krafterna får social samvaro och gemensam trivsel som lön för mödan som de lägger ner i verksamheten. Kupan har öppet fem dagar i veckan, måndag och tisdag samt torsdag till lördag. Butiken besöks av 75 – 100 personer varje dag och många är stamkunder som kollar varje måndag och torsdag om det kommit in något nytt intressant. Det är på dessa dagar de hämtar nya varor som samlats in i den container som finns på återvinningen i Vaggeryd. När vi besöker Kupan är det just en torsdag och det är fullt drag i uppackningen i det lilla lagerutrymme de har.

Det fordras att det blir omsättning på varorna så därför kör de kampanjer med jämna mellanrum då de säljer allt för halva priset och då ökar försäljningen så att dagskassan förblir, i princip, oförändrad.

– Jo så är det säger Lars Göransson som är kassör i föreningen och fortsätter med att det är nödvändigt med kampanjer för att få omsättning på varorna. De får inte ligga för länge, även om allt går att sälja bara rätt köpare dyker upp.

Det som ger mest pengar är möbler, beroende på prisbilden men även kläder och husgeråd är populärt och i viss mån elektronik.

– Sen har vi turistmånaderna under sommaren när danskar, holländare och tyskar tittar in, säger Lars och berättar gärna om när de får in älghorn eller rådjurshorn. Vid ett tillfälle hade de 14 rådjurshorn på väggen och de köptes av två kunder. En kvinna från Danmark köpte åtta av dem och resten shoppades av en tysk.

– December månad brukar ge största intäkten och senaste december var en ovanligt god månad, berättar Lars. Att second hand-varor utsågs till årets julklapp hade säkert betydelse men också att de fick in ovanligt mycket tomtar och julpynt som såldes i rasande fart.

Att verksamheten är viktig i en orolig värld visar sig tydligt i siffrorna som visar att de sedan 2007 har bidragit med 5,5 miljoner kronor till olika ändamål runt om i världen och i viss omfattning i våra egna bygder.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *