Nyheter

Kyrkan om sommaren: ”Intensivt och roligt”

Nyheter I hembygdsparken träffar vi prästen Cristina Virdung och vaktmästaren Lars-Henrik Olsson som berättar om hur sommaren hitintills har varit i kyrkans verksamhet.

Lars-Henrik och Cristina summerar sommaren i kyrkan

Det är, och har varit, en intensiv sommar för Skillingaryds församling med många begravningar och giftermål i våra landsbygdskyrkor. Prästen Cristina Virdung väntar med sin semester till september och oktober och har varit i tjänst under hela sommaren. 

– Vi ser många vigslar både i Åker, Hagshult och Tofteryd nu efter pandemin. Det kan vara mycket väl några av paren som har tänkt på vigselgudstjänst tidigare men har valt att vänta till efter pandemin. Vigseln är brudparets viktigaste gudstjänst då man säger ja till varandra och att man ska leva tillsammans resten av livet, börjar Cristina Virdung berätta och fortsätter:

– Jag har jobbat hela sommaren men nu ska jag ha semester i september och oktober. Det är roligt att jobba på sommaren, det är inte riktigt det vanliga. Mycket friluftsgudsjänster och vägkyrkor. Det blev jättebra veckor, både när det gäller vägkyrkan Hagshult och Åker. Vi ser lokala förmågor som vi inte ser ”i vanliga fall” i kyrkan.

– När det gäller dopbarnen så går de numera själva fram i kyrkan, säger Cristina och ler. 

– En del församling har börjat sy en så kallad dopkolt. Det är ingen klänning utan ett plagg med små ben, vit i tyget och som passar både pojkar och flickor. Normalt, eller tidigare normala dop, har barnet varit ungefär fyra månader, men det kan vara en pandemieffekt att barnen numera går själva fram. Det finns ingen övre åldersgräns på när man ska döpas. Man kan också vara vuxen när dopet görs, flikar Cristina in. 

Vaktmästare Lars-Henrik Olsson har haft semester och jobbar nu halvtid. 

– Vägkyrkoveckorna är intensivt för oss vaktmästare då det är mycket förberedelser, både i kyrka och församlingshem. Framöver blir det rätt mycket för oss i och med musikgudstjänsterna i Tofteryds kyrka, berättar Lars-Henrik.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *