Nyheter

Kyrkan renoveras för miljoner

Nyheter I mars stänger Byarums kyrka för renovering och tillbyggnad. "Många känslor inblandade då det beror många", säger kyrkorådets Mats Bergman.

Arkivfoto; Byarums kyrka stängs för renovering i mars

Byarums kyrka har inte renoverats invändigt sedan 1953. Nu behöver det fräschas upp invändigt och en tillbyggnad av kyrkan norrut kommer att ske för att öka tillgängligheten. Det ska bli en handikapptoalett, ett pentry och en liten samlingslokal på tillsammans 40 kvadratmeter.

Vi har träffat kyrkorådets ordförande Mats Bergman som ingår i pastoratets byggkommitté.

– Oftast bygger man till toalett och andra funktioner under läktaren inne i kyrkan, men rent praktiskt går det inte i Byarum där det enbart är två meter i takhöjd. Lösningen blev istället tillbyggnad efter många och långa diskussioner. Det är inte helt vanligt att tillbyggnader görs av kyrkor, särskilt inte på en som har en historia ändå från 1100-talet och med korsarmar som byggdes till för mer än 300 år sedan, börjar Mats Bergman berätta.

Under flera år har kommittén planerat och givetvis har allt skett i samråd med länsstyrelsen, länsmuseum och stift. Renoveringen ska passa in och inte störa kyrkans utseende, tradition eller funktion.

– Viktigt att man är noga och att man bevarar det gamla. Hade det varit målningar från 1300-talet, som det är på övriga väggar, där vi vill bygga ut, hade vi inte fått röra den vägg som nu kommer att delvis tas bort för att ge utrymme till dörr öppning in till tillbyggnaden. Arkeologiska utgrävningar har gjorts utanför kyrkan. Där hittade man oidentifierade benrester, de är enligt analysen från 1700-talet och är nu flyttade till annan plats på kyrkogården, fortsätter Mats.

I mars stänger kyrkan och öppnar inte förrän i december nästa år. Lokala hantverkare i samarbete med särskilt utvalda specialister tillsammans med konservatorer från Länsmuseum kommer att jobba med renoveringen och tillbygget.

– Förutom tillbyggnaden så kommer vi invändigt att ta bort alla kyrkbänkar som kommer att målas och fräschas upp för att under tiden rensa upp golvbjälklagret för att installera klimatförbättrande åtgärder i kyrkan. Elsystemet ska bytas ut, predikstolen ska restaureras, vi ska se till att belysning och ljud blir bästa möjliga, fortsätter Mats.

Mycket känslor kommer att vara inblandade då arbetet berör många och under den tiden kyrkan är stängd kommer vigslar, konfirmationer, begravningar och gudstjänster vara i pastoratets övriga kyrkor.

– Det kommer givetvis att bli en byggarbetsplats men med jämna mellanrum kommer vi att ha någon form av öppet hus för allmänheten. När vi är klara ska man känna att man kommer in i en ny kyrka fast man ändå känner sig hemma, avslutar Mats.

I byggkommittén sitter, förutom Mats Bergman, Bernt Sjöland, projektledare, Lars Andersson, Claes-Göran Claesson, Erik Dreijer, kyrkoherde och Anette Gunnarsson. Tillbyggnaden och renoveringen kommer att gå på flertalet miljoner och en stor del finansieras genom bidrag från Växjö stift.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *