Nyheter

Kyrkan söker gravrättsinnehavare

Nyheter Nu efterlyser församlingen ansvariga och kontaktpersoner för gravplatser på Skillingaryds kyrkogård.

Arkivfoto från vårens plantering vid Åkers kyrkogård

Gravarna behöver inte vara gamla för att kyrkan ska efterlysa gravrättsinnehavare, det kan vara att gravrättsinnehavaren själv har avlidit och kyrkan saknar kontaktperson.

– Varje gravrätt bör ha en gravrättsinnehavare som ansvarar för gravplatsen och håller den i ordnat och värdigt skick, säger Anna-Karin Görebrant vaktmästarförman på begravningsverksamheten i Skillingaryds församling.

De som kyrkan önskar få kontaktperson till är; A1, 94 – Hildur och Olof Svensson, A2, 1150 – Andreija Prohorenko, A6, 819 – Hilding Lindqvists familjegrav, A6 1054 och 1055 – Ljungs familjegrav, A6 1061 och 1061 – Frans Skölds familjegrav, NV 123 – Ingmar Olsson, A5, 659 – Klas och Ebba Johansson, A3, 1480 – Rut Johansson.

– Vi har ett system här på kyrkogården där exempelvis A1 är kvarteret på kyrkogården och 94 är själva gravplatsnumret, avslutar Anna-Karin som efterlyser kontaktpersoner till ovan gravar.

Fotnot; Nedan information är hämtat från Svenska kyrkans hemsida.

Gravrätt
Rätten till gravplats kallas gravrätt. Dödsbodelägarna får från huvudmannen en blankett ”anmälan om gravrättsägare” där det ska anges vem eller vilka som är gravrättsinnehavare. Vill samtliga dödsbodelägare vara gravrättsinnehavare så är det fullt möjligt. Huvudmannen ska tillhandahålla gravplats eller motsvarande under en tid av 25 år för den som vid dödsfallet var bokförd inom dennes förvaltningsområde utan kostnad för dödsboet. Har någon blivit antecknad i gravboken som gravrättsinnehavare till denna gravplats och en ny gravsättning sker på den inom de 25 åren så förlängs gravrätten automatiskt så att den alltid är 25 år från senaste gravsättningen. Således kan en gravplats vara ”aktiv” under en mycket lång tid utan att det ska kosta de efterlevande något för gravplatsinnehavet.

Olika gravskick
En grav måste skötas och hållas i ordnat och värdigt skick enligt begravningslagen. Att sköta och vårda en grav är ett sätt att hålla minnena levande och visa respekt för den avlidne. Det är gravrättsinnehavaren som ansvaret för att detta upprätthålls. Detta ingår inte i begravningsavgiften. Man kan välja att sköta graven själv eller köpa skötseln av kyrkogårdsförvaltningen. På Skillingaryds församlings kyrkogårdar finns fyra olika typer av gravplatser; minneslund, kistgravplats, askgravlund och urngravplats.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *