Nyheter

Ur kyrkans historik

Nyheter Som vi berättade i torsdags ska Tofteryds kyrka genomgå en renovering för 2,7 miljoner kronor. Här finns några axplock ur kyrkans historik genom åren.

Tofteryds kyrka byggdes 1933 - 1935

Tofteryds kyrka är uppförd i en nyklassicistisk stil. Golvet lades in av golvläggare med rötter i Tofteryd och är ett uttryck för enskild offervilja och engagemang som visats av församlingsmedlemmarna. Exteriört har Tofteryds kyrka en mycket hög autenticitet där det ursprungliga är välbevarat. Invändigt speglar inredningen kyrkans 170-åriga historia där predikstolen, altaruppsatsen och korbänkarna är ursprungliga. Orgeln med läktarfasad samt övrig bänkinredning och altarring utför spår från kyrkans tidigare förändringsskeden

Mellan åren 1833–1835 uppfördes Tofteryds kyrka. Den gamla revs och inventarierna såldes på auktion. Ritningarna på den nya kyrkan gjordes 1832 av Fredrik Bäck som var arkitekt vid Överindenditsämbetet. Kyrkans yttertak var klätt med tegel, lanternin och torntaket var beklätt med tjärat spån.

20 år senare, 1855, kom orgeln på plats som var byggd av August Rosenberg. Fram till 1895 fick kyrkan nytt värmesystem med kaminer och ny altarring och läktarfasad med gallerverk utfördes.

1909 fick kyrkan sin första renovering och ombyggnation. Predikstolen sänktes och dopfundet flyttades till koret. Nya innerdörrar sattes dit och en ny trappa byggdes. En ny bänkinredning byggdes. Ommålning av väggarna gjordes och nu blev de gråvita. Bänkinredningen målades rödgul, predikstol och läkare gjordes vita med dekor i rött och guld. Orgelfasaden målades grågrön och vid predikstolen utfördes draperimålning.

1921 byggdes kyrkogården ut mot öster.

1935–1936 restaurerades kyrkan av arkitekt Paul Boberg från Växjö. Under restaureringen hittades, under kyrkgolvet, spår efter den medeltida kyrkans murar. Ett nytt värmesystem med lågtrycksånga installerades. Det gjordes en utvändig putslagning och avfärgning samt att kyrkan målades invändigt. Innertaken rentvättades och målades i en ljus ton så att de stämde överens med övriga ytor där även äldre målade ytor rengjordes och nymålades. Nya innerfönster kom på plats samt två nya korfönster med glasmönster. Rötskador i golvet gjorde att det togs upp och ersattes med nytt samt att det isolerades. Orgeln renoverades och utrustades med elektrisk bälgdrift. Nya lampetter tillverkades och de befintliga ljuskronorna renoverades av A.W Borg i Jönköping. Ny entrétrappa byggdes och bänkinredningen från 1909 byggdes om.

1937 fick kyrkan en ny altartavla som utfärdades av konstnären Kåge Liefwendal. Sju år senare fick läktarfasaden sin nuvarande dekoration. 1958 ville församlingen utföra ett nytt altare och i det infoga en stenskiva som tillhörde den medeltida kyrkan. Det lämnade dock Riksantikvariets ämbete ett negativ besked på och önskade att stenen skulle ställas upp på annan plats i kyrkan.

Under åren 1965–1966 kalkades fasaderna om och tornbyggnaden fick en ny plåtbeklädnad. 1971 målades kyrkan om och några år senare fick kyrkan en ny kororgel.

1978–1979 gjordes en inbyggnad under läktaren. I söder inrättades ett väntrum för brud- och dopfölje, i norr byggdes kapprum och toalett, där åtta bänkar togs bort för att få plats. Bänkarna målades i en klarblå kulör med lister i guld. Altarringen knäfall renoverades med grön plysch. En ny elcentral installerades och alla ledningar byttes ut samt att nya bänkvärmare installerades.

1983–1985 restaurerades kyrkan under ledning av arkitekt Per Rudenstam och huvudentreprenör var byggmästare Ragnar Åkerhag. Kyrkan fick nytt tegeltak, några takbjälkar i tornlanterninen var rötskadade och byttes ut. Kyrkfönstren i söder och öster renoverades. Nytt glas köptes in från Tyskland och nya blyinfattningar gjordes. Fasadputsen renoverades och kyrkan fick ny exteriörbelysning samt att kyrkans tornkors omförgylldes.

1987 fick kyrkan en ny storklocka då den gamla från 1658 var sprucken och omöjlig att laga. Året efter noterades skador på entréfasad, grindstolpar och sockel och planerades att renoveras efterföljande år, men dröjde fram till 1988–1989 innan det var klart. 1990 byggdes kyrkogården mot norr.

Källa; Svenska kyrkan och Skillingaryds församlings händelsehistorik

Taggar

Dela


2 reaktioner på Ur kyrkans historik

Som sagt, intressant.

Är det någon som vet om det finns någon historik om dopfunten ?
Och vart den där stenen som var tänkt som altare 1958 tog vägen ?

Mycket intressant läsning. Var med 1987 då nya klockan installerades. Jobbade som journalist på JP och kämpen Joel Andersson påpekade till mej hela tiden att jag skulle ta många bilder och bevara dem, men tyvärr kan jag inte hitta dem. För ett par månader sedan fick jag som frivillig vara med att uppgradera orglen och springa i de hemska trapporna igen. Helt klart. Tofteryds kyrka är en prydnad för bygden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *