Nyheter

Kyrkbänkar engagerar

Nyheter Vi har tidigare uppmärksammat kyrkbänkarna hos Frälsningsarmén

Arkivbild

Kåren har ju annonserat ut bänkarna och det har väckt en rad av kommentarer och förslag på hur man bör hantera bänkarna.

De förslag som kommit fram är att placera någon/några bänkar i teaterfoajén, en bänk i församlingshemmet och att placera några i Mejeriet när det blir klart.

Det finns också motsatta reaktioner som att kyrkbänkarna är dystra och inte bör leda till att kommunen förbarmar sig över dessa bänkar.

För att få veta vad som gäller enligt kulturminneslagen så kontaktade vi Länsstyrelsen och länsantikvarie Mattias Sörensen som svarar så här:

Det finns egentligen inga regler för kyrkbänkar, hade de (fortfarande) stått i Svenska kyrkans invigda kyrkorum hade de åtnjutit lagskydd och frågan hade då prövats. Vi har visserligen tillåtit borttagande av många kyrkbänkar av både yngre och äldre snitt så det är väldigt mycket beroende på det enskilda ärendet.

Dock kan man ju konstatera att bänkar generellt är en viktig del av upplevelsen av ett kyrkorum oavsett vilken tillhörighet det har. Det kan naturligtvis finnas anledningar för Frälsningsarmén att vilja bli av med bänkarna men som antikvarie hade jag såklart rekommenderat att man valt en upprustning av de befintliga om man avser att bibehålla församlingen sittandes. Bänkarna berättar ju en historia.”

Vän av ordning kan fråga sig om bänkarna inte var skyddade i lag när de skänktes från Svenska kyrkan till Frälsningsarmén på 80-talet.

Taggar

2 reaktioner på Kyrkbänkar engagerar

Rusta upp dem i stället! Rena rama dumheterna att kassera dem. Det finns väl många i kommunen som skulle vara tacksamma för lite jobb och rusta upp dem igen med lite färg.
Och de pengarna som nya bänkar skulle kostat kan Frälsningsarmén istället skänka till välgörenhet! Lägg pengar på sådant som verkligen är viktigt

Tycker att det här börjar bli ganska fånigt! Frälsningsarmén är i stort behov av renovering, senast var i början på 80 talet. Renoveringen har pågått ganska länge utan att det uppmärksammats. Många människor lägger ner massor av tid, engagemang och pengar för att de ska få det fint. Det tycker jag är fantastisk och jag tycker det är så roligt att man har sådan framtidstro. Så helt plötsligt börjar man tjafsa och gamla bänkar. Då anklagas frälsningsarmén både för att strunta i kulturarv och för att vara slösaktiga! Helt otroligt! Är det någon som jobbar med välgörenhet så är det frälsningsarmén. Allt de ville var att få göra snyggt och fräscht! Dessutom har de fått en del andra möbler från frälsningsarmén i Värnamo som de tycker passar bättre här.
Tycker att man borde göra ett reportage om renoveringen dessutom istället för att referera till ett Facebookinlägg. Det känns väl mer seriöst.
Till slut hoppas jag att alla som engagerst sig så i bänkarnas öde även kommer att fortsätta att engagera sig i frälsningsarmens arbete. Gå dit och se hur fint de får det för en del utav er tror jag knappt varit där, man sitter bara hemma och tycker en massa. Vet att alla är välkomna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *