Nyheter

Kyrkklocka i Tofteryd kan användas i Hagshult

Nyheter Klockstapeln i Hagshult brann ner 2020 och arbetet med att uppföra den igen pågår. I branden förstördes kyrkklockan och Skillingaryds församling har ansökt om tillstånd att undersöka möjligheten att flytta Tofteryds tidigare kyrkklocka till Hagshult

I kyrktornet i Tofteryds kyrka finns klockan som är tillverkad 1658. Den ersattes 1987 av en ny klocka och när bytet gjordes i Tofteryd konstaterades att den var sprucken och omöjlig att laga. 

Nu har Skillingaryds församling ansökt om tillstånd att plocka ned och undersöka möjligheten om återbruka klockan till den nya klockstapeln i Hagshult. Tillstånd från Länsstyrelsen för att plocka ned, och kanske flytta klockan, behövs enligt kulturmiljölagen men även att ändra, reparera eller flytta den från den plats där den sedan gammalt hör hemma. 

I ett beslut från Länsstyrelsen ger man Skillingaryds församling tillstånd att plocka ned och undersöka kyrkklockan och vid väsentliga förändringar av förutsättningarna ska pågående arbetet stoppas och Länsstyrelsen tillkallas för bedömning. Beslutet från Länsstyrelsen gäller i fem år. 

Arbetsgrupp, tillika projektgrupp, är tillsatt för att bygga upp klockstapeln i Hagshult. 

I branden för två år sedan förstördes kyrkklockan vid Hagshults kyrka. Nu undersöks möjligheten att gjuta om tidigare klocka i Tofteryds kyrka

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *