Nyheter

Kyrkogårdsvandring i Byarum

Nyheter På onsdag genomförs den traditionsenliga kyrkogårdsvandringen på kyrkogården i Byarum

Arkivbild

Det är kyrkogårdspersonalen som arrangerar vandringen som ett sätt att göra kyrkogården till något mera än kyrkogård och det är en tradition med mer än 30 år sedan första vandringen.

– Det handlar mera om en kultur- och historievandring, säger Lars Andersson som ansvarar för kyrkogårdspersonalen. Han menar att ordet kyrkogårdsvandring kanske skrämmer bort en del, framförallt yngre, från att komma på vandringen. Det handlar om att via några gravar berätta om spännande människor och släkter som satt prägel på hur Vaggerydsbygden har utvecklats genom århundraden.

Kvällen kommer att innehålla historiska blickar på Vaggeryd med omnejd utifrån fyra olika gravar. Det blir berättelser som utgår ifrån tre yrken och ett speciellt levnadsöde. De yrken som kommer att berätta om människoöden är soldat, skräddare och barnmorska. Vilka fyra gravar som är grunden för kulturvandringen på Byarums kyrkogård är en väl bevarad hemlighet men vi vet vilka fyra som kommer att berätta om varsin grav under kvällen. Det är Håkan Johansson, Inga Ekström, Morgan Wacht och Lars-Evert Eskilsson. som kommer att göra historien levande.

– För oss som jobbar med kyrkogårdarna är det en traditionsrik avslutning innan semestertider, menar Lars Andersson och säger att de vill visa upp en grönskande, vacker kyrkogård samtidigt som man erbjuder en spännande kväll om levnadsvillkoren för våra förfäder. Lars avslutar med att önska alla välkomna och att det finns tid för kyrkobesök och naturligtvis erbjuds det fika på kvällen. Fikat levereras av Byarumsgruppen där man kan erlägga en frivillig avgift om man vill. Pengarna går till svenska kyrkans katastrofhjälp ACT som för närvarande koncentrerar sig på hjälp till Ukrainas folk.

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *