Nyheter

Kyrkogårdsvandring i Svenarum

Nyheter På lördag öppnas kyrkogården i Svenarum för en historisk vandring.

Våra kyrkor och kyrkogårdar har stor religiös betydelse men de har också spännande historia från vår kulturarv. På lördag kommer det att bli en vandring till några gravar för att få höra berättelserna bakom gravstenarna. Från Örebro kommer Claes Wilson, som tillsammans med sina systrar Katarina och Charlotta, att berätta gården som hans farfar drev och som togs över av deras föräldrar.

Gården Moliden har en lång historia och de har fått veta att de har släktanor tillbaka till 1700-talet och dåvarande brukare och gästgivarpar. De har en gedigen historia att dela med sig av tack vare att deras pappa ägnade sig åt släktforskning. En spännande historia är den om en dopklänning som först bars av deras farmors storasyster. De har en matrikel över alla barn som döpts i den klänningen fram till dags dagar.De uppmanar alla som har tillgång till en modern mobiltelefon att ta den med sig eftersom de har paketerat hela berättelsen i en QR-kod.

Utöver detta kommer Carl-Johan Elg att berätta om sina föräldrar som blev arrendatorer av Svenarum kroggård, ett arrende som togs över av Carl-Johans bror fram till nu. Släkten har varit arrendatorer under många år men nu är fastigheten såld till en ny ägare som tar över och kommer att ägna sig åt mjölkproduktion. Det kommer också att berättas om Bosaryd, där Carl-Johan vistas en hel del under sommaren. Det är mammans födelsegård medan hans far och farbror kom från Vrigstadtrakten och blev arrendatorer. Sedermera träffades de unga tu som blev Carl-Johans föräldrar.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *