Nyheter

Kyrkogårdsvandring på Svenarums kyrkogård

Nyheter På lördag eftermiddag är det dags för kyrkogårdsvandring på Svenarums kyrkogård. Här kommer man att få höra berättelser om personer som levt i bygden och deras levnadshistorier.

Foto: Kristina Andersson

– Samlingarna är ett sätt för oss att dels hålla bygdens historia och kultur levande och det är ett tillfälle att titta tillbaka i tiden. Det finns så många levnadshistorier som vi kan berätta om som kan föras vidare generation till generation, berättar Lars Andersson kyrkogårds- och fastighetschef i Byarums pastorat.

– Vi vill att det här ska vara en kulturvandring då man behåller historian levande. En gravsten kan säga mycket och man kan fantisera sig bort hur de hade det och hur de levde men att få detta berättat ofta av släktingar eller sådana som har levt i dessa familjerna. Det är en dimension som gör det väldigt fint tycker jag, fortsätter Lars.

De tre talarna är Ingemar Johannesson, Margareta Claesson och Pär Näreby.

– Margareta och jag skall tala om Ulrik Johansson som var född 1901 på torpet Brännebräten och om hur hans familj flyttade till olika ställen som tillhörde Hooks egendom. Under vilka omständigheter familjen levde. Hans intressen och hur hans liv gestaltade sig under första halvan av 1900-talet. Ulrik var vår morfars bror, berättar Ingemar Johannesson.

– Jag kommer att berätta om Stoarps by med dess fyra gårdar. Framförallt är det fastigheten Berget där det har bott en kvinna med adlig börd. Det är via överstelöjtnanten Stålhammar kopplingen finns. Stålhammar har också en vapensköld i norra korset i Svenarums kyrka, berättar Pär Näreby.

– Det här är ett återkommande inslag som vi har på kyrkogården i Svenarum. Vi ser fram emot denna kväll och vid dålig väderlek kommer vi att genomföra samlingen inne i kyrkan. Samlingen avslutas med andakt och fika, avslutar Lars Andersson.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *