Nyheter

Kyrkogårdsvandringar om orglar och bagare

Kyrkogårdsvandringar om orglar och bagare

Nyheter Nästa vecka drar kyrkogårdsvandringarna i Byarums pastorat i gång.

Premiären är förlagd till Svenarum på tisdag nästa vecka med fortsättning i Byarum en vecka senare.
Uppläggen skiljer sig på flera sätt åt mellan Svenarum och Byarum.
I Svenarum använder man olika teman som presenteras inne i kyrkan.
Temat i år är orglar. Det har en given anknytning till den gamla Schörlinorgeln från slutet på 1700-talet som nu genomgår en omfattande renovering och som återinvigs av biskop Fredrik Modéus i mitten av september.
– Vi kommer inte att göra någon vandring på kyrkogården och det beror på det störande bullret från riksväg 30. Hela presentationen kommer vi därför att ha inne i kyrkan så att folk kan sitta ned och lyssna utan att störas av bullret. Som avslutning kommer vi att gå ut till kantor Carl Gustaf Lagerqvists grav, berättar Kristina Nordquist.
– Han var kantor i Svenarum i 60 år och avled den 23 juni 1917. Det var en mångkunnig man som utbildade sig till kantor på Musikaliska akademien i Stockholm och bland annat sjöng i Operakören under Jenny Linds tid som solist. Han flyttade sedan till Hässelås söder om Svenarum där han gifte sig.
Temat orglar, kyrkomusiker och Svenarums kyrka är mera omfattande än så. Bland annat kommer Ingemar Gustavsson från Kvarngården att visa ett sinnrikt konstruerat positiv som tillverkades av självlärde orgelbyggaren Johannes Magnusson från Nässja, Vetlanda.
I Byarum har man arrangerat kyrkogårdsvandringar i 27 år som regelbundet samlat mellan 100 och 150 personer. Upplägget är det traditionella med en rundvandring på kyrkogården med nedslag vid särskilt intressanta gravar.
– I år kommer vi att berätta om bagaren Gottfrid Ternström, spannmålshandlare August Håkansson och fabrikören J.G Petersson. Dessutom kommer vi att redogöra för arbetet med renoveringen av familjen Odencrantz stora gravhäll, berättar Håkan Johansson som tillsammans med Magnus Dauhn håller i trådarna för presentationen.

Vid de båda kyrkogårdsvandringarna kommer även ”kyrkogårdskören” att medverka.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *