Nyheter

Kyrkorådets ordförande: Vi är såklart väldigt glada

Nyheter Ett miljonarv till Betelförsamlingen och Byarums pastorat offentliggjordes tidigare i veckan. Kyrkorådets ordförande i pastoratet; – Väldigt sällsynt med arv nuförtiden, menar ordförande Mats Bergman...

Mats Bergman är kyrkorådets ordförande i Byarums pastorat

Bröderna Göte och Olle Svensk testamenterade sin kvarlåtenskap till församlingarna och kyrkorna delar lika på arvet. Men vad exakt i summor det blir är inte riktigt klart ännu då en villafastighet i Vaggeryd ska säljas också.

Mats Bergman, kyrkorådets ordförande i Byarums pastorat;
– Det är väldigt sällsynt att vi får arv nuförtiden. Vi ärvde några fastigheter i Svenarum men det är nog 30 år sedan nu när jag tänker efter, berättar Mats och fortsätter: 

– Det var vanligare förr att man testamenterade till kyrkan. Vi har välrenoverade kyrkor som kan användas till mycket verksamhet. Så pengarna kommer väl till pass. 

Hade bröderna någon önskan om i vilken verksamhet som kyrkan ska använda pengarna?
– Nej, pengarna får användas fritt. 

Är kyrkan i behov av pengar?
– Vi har god ekonomi. Även om just vi i Byarums pastorat är lyckligt lottade med medlemmar så är det så att varje krona som kommer in välkommet. Vi ser att kyrkotillhörigheten är större bland de äldre invånarna. 

Vad ska ni göra med arvspengarna?
– Nu ska det gå den demokratiska ordningen och kyrkofullmäktige kommer att ta beslutet. Vi vet inte riktigt hur stor pengen blir då det i arvet ingår fastigheten på Boarpsvägen också. Vi ska ha någon form av auktion, som kommer att vara i början av nästa år, på lösöret och det faktiskt klart här i dagarna att vi har möjlighet att vara i den lokalen som Olle utmed Hokvägen i Vaggeryd. Det blev väldigt passande, meddelar Mats Bergman. 

Fotnot: Olle Svensk fastighet utmed Hokvägen i Vaggeryd köpte Vaggeryds kommun för 4 miljoner kronor. 

Taggar

Dela


Läs mer

Vaggerydskyrkor får miljonarv

1 reaktion på Kyrkorådets ordförande: Vi är såklart väldigt glada

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *