Nyheter

Kyrkovalet – årets viktigaste val

Nyheter Sonja Kling är valnämndens ordförande i Skillingaryds församling och kyrkovaldagen är om tre veckor 

Var med och påverka gudstjänst, kulturarv och internationellt arbete

För 21 år sedan skildes Svenska kyrkan från staten och sedan dess ansvarar Svenska kyrkan själv för kyrkovalet som äger rum vart fjärde år. I år är det dags och den 6 september kan du börja förtidsrösta om du är 16 år fyllda och medlem i Svenska kyrkan. Sonja Kling som är valnämndens ordförande i Skillingaryds församling berättar förklarar vad hennes uppdrag innebär; 

– Jag ska hålla ihop det hela och styra upp vårt arbete både när det gäller lokaler, bemanning och tider. Det var inte svårt att få tag på personer som ställde upp trots att vi ökat upp bemanningen något sedan tidigare år. Valet gäller till kyrkofullmäktige, kyrkomötet och stiftsfullmäktige. Det senare är stiftets högsta beslutande organ, där landet är indelat i 13 stift, och främsta uppgiften är att stödja församlingar i deras verksamhet och förvaltning. Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ med 251 ledamöter. Kyrkomötet beslutar om kyrkans gemensamma och övergripande frågor, allt från hur kyrkan ska arbete i exempelvis klimatfrågan till vilka psalmer som ska finnas i psalmboken. Kyrkofullmäktige är den lokala delen som bestämmer ramarna för lokala verksamheten, förklarar Sonja Kling. 

De lokala nomineringsgrupperna är inom församlingen Socialdemokraterna  och den partipolitiska obundna gruppen ”Vår kyrka”. Socialdemokraternas kandidater toppas av Sonja Kling, Erik Sjöberg och Monika Andersson på tredje plats. ”Vår kyrka”:s kandidatgrupp finns förstanamnet Ulf Svensson följt av Martina Löwenham och Thomas Jonsson. En kyrkovalstidning har i dagarna delats ut till församlingens invånare. 

– Kyrkovalstidningen bekostas av församlingen. Vi har valt att inte skicka ut valsdelar i år, utan de finns i våra vallokaler som är Skillingaryds församlingshem, Åkers församlingshem, Tofthagaskolan och Hagshults församlingshem. Men i Kyrkovalstidningen finns kandidaterna så man kan i lugn och ro sitta hemma och förbereda sin röst. Jämfört med riksdagsvalet har man här chansen att kryssa i tre kandidater per röstlapp, berättar Sonja Kling. 

Varför ska man rösta i kyrkovalet?

– Jag tycker att man ska göra det för att Svenska kyrkan är till för alla. Gudstjänsterna är grunden men kyrkan innebär så otroligt mycket mer, diakoni, internationellt arbete, kulturarvet… ja, det finns väldigt många anledningar till varför man ska rösta, avrundar Sonja Kling ordförande i valnämnden. 

Förtidsröstar gör man från den 6 september vid pastorsexpeditionen i Skillingaryd. Under valdagen är ovan nämnda församlingshem och skola öppet under vissa timmar både på för- och eftermiddagen. 

Röstkortet ska röstberättigade ha fått i sin brevlåda senaste 1 september. Färgerna på valsedlarna är gult = nationellt, kyrkomötet, vitt = lokalt, kyrkofullmäktige, rosa = stiftsfullmäktige. 

Fotnot: Totalt är det 4,9 miljoner medlemmar i Svenska kyrkan som har rösträtt. Vid förra kyrkovalet i Skillingaryds församling röstade 636 personer och då blev valdeltagandet på 21,33 procent. I hela riket röstade 19,08 procent av röstberättigade vid förra kyrkovalet, 2017, och det blev det högsta valdeltagandet sedan 1934. 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Kyrkovalet – årets viktigaste val

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *