Nyheter

Kyrkovalet närmar sig

Nyheter Om två veckor genomförs kyrkovalet. Det som förr kallades det glömda valet får nu mer uppmärksamhet då det inte ligger i skuggan av de allmänna v alen till kommun, region och riksdag

Foto: Magnus Aronsson

I Byarums pastorat är arbetet inför valet i full gång och det finns en viss förhoppning om ett ökat valdeltagande.

– Ja det gör det, säger Mikael Svenningsson som är kommunikatör i pastoratet. I förra valet deltog 19 procent av de röstberättigade i valet. Det kan ses som en låg siffra men var en klar ökning från valet innan dess som hade ett valdeltagande på 14 procent.

Valdagen är den 19 september men det går att rösta i förtid med början imorgon den 6 september. Då kan man besöka kyrkan i Vaggeryd som har öppet för förtidsröstning måndag – lördag mellan 10.00-12.00. Då gäller det att ha med röstkort och legitimation. För att rösta i kyrkovalet ska du vara medlem i svenska kyrkan och ha fyllt 16 år innan eller på valdagen. Antalet röstberättigade i Byarum-Bondstorp är 3.681 och i Svenarum 750 personer. Det finns en viss oro att valdeltagandet i Svenarum kan påverkas negativt av att riksväg 30 är avstängd norr om Svenarum vilket innebär en liten omväg via Vaggeryd.

Valet är likt de allmänna valen då man kan rösta till tre olika nivåer. Kyrkofullmäktige är valet till styret i Byarums pastorat, sedan kan man välja till stiftsfullmäktige som är den regionala nivån och till kyrkomötet som är organet på riksnivå.

– Vi hoppas på ett ökat valdeltagande, avslutat Mikael Svenningsson och poängterar att det är viktigt med en folkligt förankrad kyrkoverksamhet för såväl det levande församlingslivet med gudstjänster, dop och musikkvällar som bevarandet av det rika kulturarv som kyrkan har ansvar för.

Taggar

Dela


1 reaktion på Kyrkovalet närmar sig

Hoppas att du i egenskap av medlem i Svenska kyrkan röstar. Visa att du tror på det goda kyrkan gör. De flesta är inte troende men jag tror att du vet hur mycket kyrkans arbete hjälper många som har det svårt både här i Sverige och i världen. Sedan har ju kyrkan ett stort kulturvärde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *