Nyheter

(L); Biblioteket ska inte läggas ner

Nyheter Liberalerna Skillingaryd/Vaggeryd bemöter den kritik, som har uppstått i samband med besparingskraven (effektiviseringskraven) från Kommunfullmäktige för speciellt Kultur och Fritidsnämndens verksamhetsområde.

Arkivfoto

Vi vill börja med att säga att vi har stort förtroende för facknämnden och har ingen anledning att ifrågasätta deras beslut. Det är de, som har kunskap om verksamheten som helhet och vi tror att de gör det, som är bäst för våra invånare.

Många Skillingarydsbor har protesterat genom att skriva på en lista, där man uppmanas ta ställning mot ”nedläggning” av Skillingaryds bibliotek. Vi tycker det är bra att våra medborgare engagerar sig i politiska frågor, men i detta fallet är det direkt felaktigt att påstå att man skall lägga ner Skillingaryds bibliotek. Sonja Kling, som har gjort ett mycket bra arbete på biblioteket i Skillingaryd, skall sluta till hösten nästa år och då har nämnden beslutat att avvakta med tillsättande av ny tjänst och under de resterande fyra månader bedriva biblioteksverksamhet i Skillingaryd och Vaggeryd med befintlig personal och med hjälp av nya tekniska hjälpmedel. Biblioteket i Skillingaryd ska alltså INTE lägga ner. Personalen på biblioteken i Vaggeryd och Skillingaryd jobbar på båda ställen och kommer att göra fortsättningsvis också.

Med ledning av hur det går under dessa månader tar politikerna sedan beslut om ev tillsättande av tjänsten igen. Liberalerna kommer aldrig att acceptera en nedläggning av Skillingaryds bibliotek! Vi vill däremot utveckla kulturen och biblioteken i vår kommun genom ny teknik och nya synsätt, men även behålla kärnverksamheten.

Liberalerna har i sitt partiprogram bl.a. följande punkter:

  • Kulturen borde få större plats i samhället
  • Vi vill öka kulturbudgeten
  • Öka läslusten och läskunnigheten och främja kvalitetslitteratur

Detta tillsammans med lokala ambitioner gör att vi Liberaler kommer att arbeta hårt för att Kommunfullmäktige ska återföra resurser till Kultur- och Fritidsnämndens verksamhetsområde vid budgetarbetet inför 2019, när nu kommunens ekonomi ser god ut.

Liberalerna Skillingaryd/Vaggeryd
genom
Ewa Magnusson och Atcha Adinda

Taggar

Dela


7 reaktioner på (L); Biblioteket ska inte läggas ner

Hej Lars Seger!
Vi får hoppas det blir bra!
Man blir ju lite rädd när man
läser bibliotekschefens
konsekvensanalys och det
förslag hon lägger 😩 !

Det står inget, vare sig i upprop, namninsamling eller i mina inlägg att biblioteket i Sryd ska läggas ned, däremot att öppettiderna ska begränsas. Vem har hävdat något annat?
Att bibliotekschefen föreslår en halvering är däremot sant .

Det är också sant att det numera finns en teknik som gör att man kan gå in och låna med egen ”nyckel” Den nya tekniken ska emellertid vara ett komplement, inte en ersättning för minskade öppettider.
Biblioteket är så mycket mer än ett ställe med böcker, något som påpekats i flera inlägg.

I Sryd hade vi en bibliotekarie och en biblioteksassistent. 2009 drogs bibliotekarietjänsten in och istället placerades en chefsbibliotekare i Vryd.
Där har verksamheten fått möjlighet att utvecklas men tjänsten som biblioteksassistent i Sryd försvinner.

Vi diskuterar utifrån de förslag till lösningar som presenterats för nämnden. Det vore tacknämligt om nämnden berättar hur de tänkt lösa frågan, det är ju deras ansvar eller hur?

Tack för svar Kersti. Är det frågan om en halvering av öppettiderna, så är det ju en stor förändring. Har KoF någon kommentar? Är det så som Kersti skriver?

Mats: Det blir en viss minskning av öppettiderna, både i Skryd och Vgd troligtvis. Precis hur är inte bestämt ännu. Se ovan. Sonja jobbar bara i Skryd, men alla andra jobbar på båda ställen. Det kommer de att fortsätta göra, mer i Skryd än nu av naturliga skäl efter aug 2018. Det enda som är beslutat är att tjänsten som biblioteksassisten vid KOMMUNENS (OBS! inte Skryds) bibliotek inte kommer att tillsättas direkt. Inga indragningar av tider eller något annat är ännu bestämt.
mvh
Ewa Magnusson
ordf KFN

Tack Ewa för svar. Ja, det är ju en annan bild av vad som verkar vara den förhärskande bilden hos de som protesterar. Tror det är viktigt att alla förstår vad förändringen innebär, så får man ta ställning till det. Kanske skulle ni titta närmare på ett mer konkret förslag på öppettider, för att ge allmänheten en bild av vad detta får för konsekvens.

Mycket har skrivits i detta ämne. Protestlistor och ganska hög ton i argumentering, men ingenstans har vi fått veta vad det i praktiken innebär att inte ersätta tjänsten, dvs hur mycket minskar öppettiderna? Någon från protestsidan som kan förklara? För ni vet väl vad ni protesterar emot?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *